A kisközösségek profitálnak a leginkább a Kőrösi Csoma-programból

A kisközösségek profitálnak a leginkább a Kőrösi Csoma-programból

Kanadában a kisközösségek profitálnak a leginkább a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor-programból – mondta a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Szenthe Anna kifejtette: a háromszázezres kanadai magyar diaszpóra általában jól szervezett a nagyobb településeken, minden magyarlakta nagyvárosban működik magyar ház. Bár a Kőrösi Csoma Sándor-program elindulása óta eltelt néhány évben a nagyvárosokban is újra teltházasak lettek a vasárnapi magyar iskolák és táncházak, a leginkább a kisközösségek profitálnak a programból – hangsúlyozta. Példaként említette a kelownai közösséget, ahová a fiatalok már nem jártak, a tavalyi ösztöndíjas azonban olyan sikeresen szervezte újra az ottani iskolát és nyári tábort, hogy ezek idén már “önjáróan” szerveződtek.

A Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke arról is beszélt: Kanadára évente 14 ösztöndíjas jut, de egyre növekszik az igény. Ezért mostanra például Edmontonban úgy tekintik az ösztöndíjast, mint akit az egész város “nyert el”, nem pedig csak a sikeresen pályázó szervezet. Így az ösztöndíjas ugyanúgy jelen van a magyar házban, mint a táncházban, a református és katolikus templomban, a cserkészeknél, a futballcsapatnál vagy az iskolában – sorolta az edmontoni magyar ház vezetője.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten nyitotta meg a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program felkészítő hetét. Idén a programokra 692-en jelentkeztek, közülük 92-en kizárólag a Petőfi Sándor-programot, 202-en pedig mindkettőt megjelölték. A jelentkezők nagy része a Kőrösi Csoma Sándor-programot preferálta.

MTI

The post A kisközösségek profitálnak a leginkább a Kőrösi Csoma-programból appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »