A kiskorú menekültek védelmét szorgalmazta a pápa

A szavukat nem hallató és ezért még sérülékenyebb kiskorú migránsoknak szentelte a migránsok és menekültek következő világnapját Ferenc pápa, aki csütörtökön tartós megoldást sürgetett az otthonaiktól és családjaiktól elszakított gyermekek védelmében.

A migránsok és menekültek január 17-én esedékes világnapjára intézett pápai üzenetet szokás szerint a katolikus egyházfő már hónapokkal korábban nyilvánosságra hozta. Ferenc pápa bejelentette, hogy a 103. alkalommal megrendezett világnap témája a kiskorú migránsok lesznek, akik a Vatikán honlapján közölt pápai dokumentum címe szerint „sérülékenyek és hangtalanok”.

Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a migrációra kényszerülő kiskorúak többszörös figyelmet igényelnek, mivel gyermekekről van szó, mivel külföldiek, vagyis idegen országba, idegen kultúrába és idegen nyelvi környezetbe kerülnek át, és mivel védtelenek. Az egyházfő emlékeztetett, hogy a kiskorú migránsok közül sokan egyedül, szülői vagy más felnőtt kíséret nélkül szakadnak el szülőföldjüktől és családjuk szeretetétől.

A pápai üzenet kiemeli, hogy a migráció ma már nemcsak földünk egyes részeit érinti, hanem világméretű és drámai jelenséggé nőtte ki magát. Nemcsak jobb életminőséget vagy munkát keresőkről van szó, hanem gyerekekről és idősekről is, akik a menekülés reményében hagyják el otthonaikat, hogy máshol találjanak békére és biztonságra. A kiskorúak elsőként fizetnek meg a migrációért, erőszakért, nyomorért, természeti változásokért és a globalizáció negatív hatásaiért – fogalmaz a pápai üzenet. Kiemeli, hogy a „gyors és könnyű meggazdagodásért folytatott féktelen verseny” táplálja a gyerekek kereskedelmét, kizsákmányolását, a velük szembeni visszaéléseket, megfosztva őket az ENSZ gyermekjogi egyezménye által számukra biztosított jogoktól.

Ferenc pápa a kiskorú migránsok védelmét, integrációját szorgalmazta tartós megoldásokkal. Többek között a nemzetközi gyermekvédelmi együttműködés hatékonyságának növelését sürgette úgy fogalmazva, hogy puszta információcserén túl a kiskorúakat védő, gyorsan és mélyrehatóan cselekvő hálózatokra van szükség. Ugyanígy szükségesnek nevezte, hogy a migránsok országaiban számolják fel a kivándorlást előidéző okokat, ami a pápa szerint az embereket menekülésre késztető konfliktusok és erőszak felszámolását jelenti. Ehhez hosszú távú programok kellenek az „igazságtalanság és instabilitás” sújtotta térségek valós fejlődése érdekében a gyermekek jólétével, hiszen ők az emberiség reménységei – olvasható a dokumentumban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »