A kisebb cégek éve az idei

A kisebb cégek éve az idei

A kormány kiemelten fontosnak tartja a kis- és középvállalati (kkv-) szektorral való együttműködést, a kkv-k versenyképességének javulását – jelentette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára tegnap a Kkvház kisvállalati együttműködéssel közösen szervezett évindító kkv-csúcstalálkozón.

Számos intézkedés történt a kkv-k fejlődésének megsegítésére, melyek közül az államtitkár kiemelte a szektor finanszírozásának és tőkeellátottságának biztosítását. Ismertette, január 27-től nyolc újabb program indul: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (GINOP) belül összességében 416 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás és további több mint 200 milliárd forint egyéb pénzügyi eszköz áll majd rendelkezésre. E források alapvető célja, hogy a kkv-k hatékonyságát, termelékenységét, verseny- és exportképességét növeljék.

A nemzetgazdasági tárca szerint minden eszköz adott ahhoz, hogy a vállalkozások versenyképessége számottevően javuljon

Hamarosan elindul a tőkeprogram is. Ezenkívül a társasági adó, a munkáltatói járulék, a kisvállalati adó (kiva) mérséklése és az alanyi áfamentesség bevételi határának csökkentése mérsékli a kkv-k vállalkozói terheit, hozzájárul, hogy adminisztrációjuk egyszerűbb legyen – sorolta Lepsényi István, aki szerint fontos volt a jogszabályi környezet megteremtése is. Az új GINOP-pályázatoknál például egyszerűsítették a pályázati kiírásokat, könnyítették a pályázatokon való részvételt. A kkv-törvény 2017-től hatályos módosításával pedig a kormányzati feladatok kibővültek a kkv-k hatékonyságának javítására irányuló intézkedésekkel.

A negyedik fontos beavatkozási terület a kkv-fejlesztés ökoszisztémájának megújítása, amelybe a mentorhálózatok működtetése, az inkubáció, a tőzsdére jutásra, illetve tőkefinanszírozásra való felkészítés egyaránt beletartozik. A fejlődési fázis minden szakaszában megvannak azok az eszközök, amelyek segítségével a vállalkozások növekedni tudnak.

Azt szeretnék elérni, hogy minél több kkv-ból nagyvállalat legyen – mondta a rendezvényen a nemzetgazdasági tárca képviselője. A távirati iroda tudósítása szerint emellett arról is beszélt, hogy a kkv-kat fel kell készíteni az Ipar 4.0 projekt fogadására, a digitalizáció eredményeinek mindennapos alkalmazására. A szaktárca kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kkv-k megismerkedjenek a digitális eszközökkel, saját termelési folyamataikat minél hatékonyabban tudják megszervezni, ennek előmozdítására mintaüzemeket hoznak létre. Gulyás József, a Kkvház vezérigazgatója az államtitkár beszámolója után arról szólt, hogy a gazdasági civil szervezetek és a vállalati világ is úgy látja, 2017 a kkv-k éve lehet.

Határoztak a Széchenyi-kártyákról

Folytatódik a Széchenyi-kártya program konstrukcióinak támogatása – derül ki a Magyar Közlönyből. A kormány a Széchenyi-kártya folyószámlahitel keretében a január 1. és december 31. között érvényes hitelszerződésekhez tízmillió forintig legfeljebb 365 napra egy százalékpont kamattámogatást garantál. A legfeljebb ötvenmillió forintos hitelekhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességvállalás éves díjának 50 százalékáig terjedő támogatást biztosítanak. Az idén kötött forgóeszközhitel-szerződések teljes összegéhez az ügylet futamidejének első három esztendejére egyebek mellett évi három százalékpont kamattámogatást nyújt a kormány.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »