A kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek a XIV. Élet Menetén

A kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek a XIV. Élet Menetén

A holokauszt áldozataira emlékező emberek a Dohány utcai zsinagóga elől vonultak a Szent István Bazilika előtti térre.A szónokok a kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek. A fő szónok a Kossuth-díjas Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplője volt.

Az Élet menete Budapesten
MTI Fotó: Kovács Tamás

A zsinagóga előtti teret megtöltő tömeget Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész köszöntötte. Bandi László kiemelte: a 14. alkalommal megszervezett Élet menete megmutatja, hogy egyedül a szabadság, a “felnőtt emberek saját akaratán nyugvó belátás” teremtheti meg azt a megnyugvást, békességet, amelyre Magyarországon a zsidó és keresztény emberek egyaránt vágynak. Ezt a szabadságot jelenti, hogy van holokauszt emléknapunk, ami nem egy kipipálandó protokollesemény, hanem az őszinte visszaemlékezés és az elgondolkodás napja – fogalmazott.

Sok minden történt és történik, hogy kölcsönösen belássuk, “bármelyik porcikánkat éri seb, az az egész közösségnek fáj, és kár versenyezni, hogy kinek melyik fáj jobban” – mondta. Szavai szerint az alapítvány 14 éve dolgozik azért, hogy hidak épüljenek szomszéd és szomszéd között, hogy hegedjenek a mély sebek.

“Azért dolgozunk, hogy visszautasítsunk mindenféle rasszizmust és kirekesztést, mert mi megpróbáltuk megtanulni a holokauszt leckéjét: egy pofonból, egy rosszízű megjegyzésből is kialakulhat a tragédia” – mondta Bandi László.

Hegedűs D. Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol kevés a tudás, az ismeret, ott nagy a sodródás és a szellemi kiszolgáltatottság veszélye, ez pedig bizonytalanságot, szorongást szül, ami agresszívvá, intoleránssá tesz mások nézeteivel, származásával, vallásával, bőrszínével szemben.  Aki tudatlan, az szorong és fél, ezért üt mindent, ami más – fogalmazott.

A Szent István-bazilika előtti térre tartó emlékezőkhöz idén először szólnak majd közösen a történelmi egyházak képviselői, a rendezvény fő szónoka a márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője. A bazilika előtt beszédet mond Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete szervezet európai igazgatója és Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete.

A kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek a szónokok

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek, valamint a keresztények és a zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták az Élet menete rendezvény szónokai a budapesti Szent István-bazilika előtti téren vasárnap délután.

A rendezvény fő szónoka, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője arról beszélt, hogy Auschwitz két tekintetben is végérvényesen módosította normákat.

“Egyrészt láthatóvá tette, mire vagyunk képesek egymással mi, emberek, mennyire és mennyien el tudunk aljasodni, másrészt, az is fájdalmasan egyértelművé vált, mi az, ami még belefér a Mennyei Atyának anélkül, hogy beavatkozna” – fogalmazott.

Elmozdult, örökre megváltozott az önmagunkról és a Jóistenről alkotott képünk. Auschwitz az a történelemben, ami a tudományban a relativitáselmélet. Senki nem érti, de mindenkire vonatkozik – tette hozzá Röhrig Géza.

MTI

The post A kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek a XIV. Élet Menetén appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »