A király feloszlatta a jordán parlamentet

Mandátumának lejárta miatt feloszlatta a parlamentet és új, ügyvivő kormányfőt nevezett ki II. Abdalláh jordániai király

A király Hani al-Mulki volt külügyminisztert, az ország első számú kereskedelmi kikötőjének otthont adó akabai gazdasági övezet vezetőjét bízta meg az ideiglenes kormány megalakításával. A 65 éves politikus korábban a víz- és az energiaügyi, valamint az ipari tárcát is vezette, továbbá a király tanácsadójaként és Jordánia egyiptomi nagyköveteként is szolgált. Részt vett azokon az Izraellel folytatott tárgyalásokon is, amelyek 1994-ben a két ország közötti békeegyezménnyel zárultak.

Mulki Abdalláh Enszúrt váltja a kormányfői poszton. Az új kabinet fő feladata az lesz, hogy megszervezze a parlamenti választásokat, amelyeket a jordániai alkotmány értelmében a törvényhozás feloszlatásától számítva négy hónapon belül kell megrendezni.

Legutóbb 2013 januárjában tartottak parlamenti választásokat a közel-keleti királyságban. Az akkori voksolást bojkottálta az ellenzék fő erejét adó Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet, amely nagyobb átláthatóságot és a választási rendszer felülvizsgálatát követelte.

A kormány és az ellenzék között feszültség uralkodik, a Muzulmán Testvériség ugyanis azzal vádolta meg szombaton a hatóságokat, hogy a szervezetet ki akarják zárni a politikai életből.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »