A kilépés Nagy-Britannia széteséséhez vezethet

Emelkedni fog a szavazási hajlandóság, és aktivizálódhat a bennmaradáspártiak tábora Jo Cox meggyilkolását követően Nagy-Britanniában Gálik Zoltán szerint.

A külügyi szakértő Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, az esetleges kiválás nem fog gazdasági felemelkedést hozni Londonnak. Hozzátette azt is, mivel Skóciában többségben vannak az uniópártiak, a kilépés Nagy-Britannia széteséséhez vezethet. A szigetországban csütörtökön tartanak népszavazást az unió lehetséges elhagyásáról.

„Skóciában körülbelül 60 százalékot mértek nemrég az Európai Unióban maradásnak, tehát jóval magasabbat, mint az Egyesült Királyságban, és Észak-Írország egyébként szintén az európai integráció mellett áll. Walesben inkább kiegyenlítettek az erőviszonyok, de mindenesetre a skót nacionalista pártnak a vezetői azt mondták, hogy nem elképzelhetetlen egy újabb népszavazás a skót függetlenségről, és esetleg utána az Egyesült Királyság helyett az Európai Unióhoz való csatlakozásról elgondolkodnának” – fejtette ki Gálik Zoltán.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »