A kihalástól megmentett kakapó fordulatos története

Kakapók (Forrás: belovedofbeasts.com)

A kakapó, avagy bagolypapagáj egy igen furcsa, és meghökkentően mulya madár – természetes ellenségek híján sem a repülésre, sem pedig a védekezésre nem képes. Szinte hihetetlen, hogy egyáltalán még él ilyen madár a bolygón…!

A kakapó a bagolypapagáj-félék közé sorolható, azaz a legközelebbi rokonai a keák és az elsőre bizonyára nagyon mulatságosan ható névvel illetett kaka papagájok. Utóbbiak közül egyébként összesen jelenleg négy fajt különböztetnek meg, s ezekből már csak egy, az új-zélandi kaka (azaz nesztorpapagáj) él – a másik két faj kihalt.

Kakapó (A kakapók korábban kedvelt házi kedvencek is voltak (Forrás: robotism.kinja.com)

A kakapo családjának egyetlen ma is élő faja, ráadásul egy időben éppen csak „egy hajszál” választotta el a kihalástól, és a mai napig is súlyosan veszélyeztetett fajnak számít. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az emberek tudatos fajmegőrző munkája nem segítené a még megmaradt populáció(ka)t, úgy a faj szinte biztosan kihalna. Az IUCN „súlyosan veszélyeztetett” kategóriába sorolt fajok kihalásának esélye a természetes élőhelyükön tehát kimagaslóan nagy.

Hírdetés

Bármilyen meglepő is, a kakapók megritkulását nem az európai telepesek kezdték előidézni. Már a maorik közel 1300 évvel ezelőtti megérkezésekor is patkányok és kutyák kerültek a szigetre – ahol egyébként emlős ragadozók nem is éltek korábban. Az Ázsiából érkezett maorik ráadásul kifejezetten vadászták is a menekülésre, védekezésre képtelen állatot, hogy húsát fogyasszák, és hogy tollait felhasználják.

Ezt követően az európai telepesek érkezése újabb katasztrofális hatással volt a kakapók még megmaradt populációira – újabb patkányok és kutyák érkeztek ugyanis, sőt, már vadászgörények és más menyétfélék is kerültek az igen különleges élőhelyre – ezek az állatok pedig a földön fészkelő madarakat, fiókáikat, sőt tojásaikat is hihetetlen mértékben pusztítani kezdték.

Kakapó (Forrás: ibc.lynxeds.com)

Ahhoz, hogy a fajt meg lehessen menteni, két szigetet egészen megtisztítottak az idegenhonos ragadozó állatoktól – ezekre az utolsó menedéket jelentő területekre költöztették azokat az állatokat, amelyek az évszázados megpróbáltatásokat szerencsésen túlélték. A szigeteken élő állatokat egészen pontosan számon tartják és rendszeresen megfigyelik. Eközben történtek kísérletek az állatok például állatkertekben történő szaporítására, ám ezek kudarcba fulladtak.

Forrás: Élőben.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »