A kibertámadást elhárították, mehet az olaj

A kibertámadást elhárították, mehet az olaj

Megkezdték az Egyesült Államok keleti partvidékének felét üzemanyaggal ellátó Colonial Pipeline üzemanyagvezeték-hálózatának újraindítását, amelyet egy zsarolóvírusos kibertámadás miatt hat nappal ezelőtt leállítottak – jelentette be a vállalat helyi idő szerint szerdán.

A tájékoztatás szerint a mostani újraindítás után néhány napig el fog tartani, mire visszaáll a normális működésre az ellátás. Ebben a fázisban még tapasztalhatók lesznek zavarok.

A Colonial annyi gázolajat, benzint és kerozint fog szállítani, amennyi csak biztonságosan lehetséges”

– közölték.

A cég pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett a támadásról. Emiatt az üzemanyagszállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

Hírdetés

A zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett. Bennfentes források arról számoltak be szerdán, hogy a Colonial Pipeline nem tervez fizetni a hackereknek.

Később bejelentették, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdán rendeletet írt alá a szövetségi kibervédelmi képességek, valamint a magánszféra digitális biztonságának megerősítéséről.

Ennek alapján létrehoznak egy szervezetet, amely kivizsgálja a jelentősebb hackertámadásokat, és új sztenderdeket írnak elő a kormányügynökségek által használt szoftverek számára. Egyebek mellett kötelezővé teszik a kétlépcsős azonosítást is, amely megnehezíti a különböző felhasználói fiókok feltörését.

Kiersten Todt, a Kiberkészültségi Intézet igazgatója szerint az új szabályok, amennyiben megfelelően alkotják meg őket, „gyökeres változást fognak hozni” biztonsági téren.

„A kongresszusnak cselekednie kell, többet kell tennie sérülékenységünk kezelése érdekében” – mondta.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »