„A kezünk életet menthet”

„A kezünk életet menthet”

Életmentést bemutató információs oszlopok kerültek ki több balatoni strandra. A plakáton nyolc egyszerű lépésben mutatják be, hogy hogyan kell elvégezni az újraélesztést, s az oszlopokon a Mellrákinfó Egyesület által javasolt önvizsgálati módszer is látható. Mindkét kampány célja, hogy az emberek bátran használják kezüket – akár újraélesztésről, akár a mellrák időbeni felismeréséről legyen szó.

„Menjünk oda, nézzük meg, hogy van-e légzése. Amennyiben nincs légzése, azonnal kezdjük meg a mellkaskompressziót, hívjunk, hívassunk mentőt a 104-en.” Az újraélesztés helyes kéztartása és technikája könnyen megtanulható a vízi mentők szerint. Nyáron utazó bemutatóval járják a strandokat, és rögtönzött életmentő tanfolyamot tartanak a nyaralóknak.

„Érdekli az embereket, hála Istennek, egyre nyitottabbak erre a tevékenységre. Úgy érzem hogy egyre többen értik meg azt, hogy viszonylag könnyen és hamar meg lehet tanulni” – mondta Illés Zoltán vízi mentő.

Ezen a nyáron tíz strandra helyeztek olyan oszlopot, amely az újraélesztést mutatja be közérthetően. Az oszlopokon a mellrák elleni küzdelemre is felhívják a figyelmet. „Az ő kampányukban és a mi kampányunkban van egy nagyon fontos közös dolog: a kezünk. A kezünk életet menthet az újraélesztésnél – ezt a szlogent használjuk. A mellráknál a megelőzésben, a korai felismerésben az önvizsgálathoz megint csak a kezek kellenek” – fogalmazott Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A Mellrákinfó Egyesület szerint az emberek nyaralás közben nyitottabbak, könnyebb őket rávenni a vizsgálat elvégzésére. „Pici tudatosságra nevelés van a kampány mögött. Mellráktémában pedig egy kis tabudöntögetés. Ne legyen ennyire tabu, hiszen hétezer nőt érint évente a mellrák, ami őrületesen nagy szám, és egyébként a férfiakat is érinti, csak egy nagyon pici százalékban” – hangsúlyozta Halom Bori, a szervezet elnöke.

A magyar nők 40 százaléka jár csak mellrákszűrésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »