A kézdiszentlélekieket is fenyegeti Tanasă

A kézdiszentlélekieket is fenyegeti Tanasă

A kézdiszentléleki Szent István-szobor mellé felvont két székely zászló azonnali eltávolítását követeli Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület magyarellenes vezetője.

kezdiszzasz_b

A szolgálatos feljelentő – aki több hasonló pert indított a székelyföldi települések vezetői ellen – beadvánnyal fordult a felső-háromszéki község polgármesteri hivatalához és önkormányzatához, melyben a székely szimbólum eltávolítását sürgeti. A beadványban Tanasă megjegyzi, Románia „példaértékűen oldotta meg a kisebbségi kérdést”, és arra hivatkozik, hogy a törvények szerint közterületen csak az ország és az Európai Unió lobogóját lehet kitűzni, más lobogót, így a székelyt nem.

Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester kifejtette, egyelőre nem veszik le a székely zászlókat, és nem tart attól, hogy Tanasă perbe fogja őket. „Ha majd jogerős bírósági ítélet kötelez minket, kénytelenek leszünk eltávolítani a zászlókat” – tette hozzá. Az elöljáró kifejtette, magán- vagy egyházi területen kitűzhetnék a kék-arany lobogókat, de úgy véli, a székely közösség szimbóluma jelenleg a méltó helyén, a község főterén van kitűzve.

Különben május végén Kézdivásárhelyen már a második helyszínről is kénytelenek voltak levenni a székely zászlókat a helyi polgármesteri hivatal képviselői, mert Dan Tanasának adott igazat a bíróság. Az udvarterek városában azóta magán- vagy egyházi területet keresnek a lobogóknak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »