A kettős áruminőség újra tisztességtelen gyakorlatnak számít

A kettős áruminőség újra tisztességtelen gyakorlatnak számít

A kettős áruminőség, melyet az osztrák elnökség javaslatára tavaly év végén kivettek a készülő európai jogszabályból, ismét szerepel abban, mint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat. Erről Gabriela Matečná miniszterelnök-helyettes és földművelésügyi miniszter számolt be keddi sajtótájékoztatóján, melyen Jaroslav Paška parlamenti képviselő és Milan Lapšanský, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeripari és kereskedelmi osztályának vezérigazgatója is részt vett.

„A Szlovák Nemzeti Párt nem engedi, hogy az EU valamelyik országa megpróbálja ezt a problémát a szőnyeg alá söpörni. Küzdeni fogunk az ilyen törekvések ellen” – fogalmazott Matečná, hozzátéve: annak érdekében, hogy a kettős áruminőség visszakerüljön a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé, felvette a kapcsolatot a román földművelésügyi miniszterrel (januártól Románia tölti be az EU Tanácsának elnöki tisztségét), valamint Věra Jourová európai uniós biztossal is, továbbá indítványozta, hogy a kettős áruminőség problémáját vegyék fel az agrárminiszterek tegnapi találkozójának programpontjai közé.

A szlovák földművelésügyi miniszter elmondta: Jourovával megvitatták, hogy áll a kettős áruminőséget büntető jogszabály előkészítése.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által elvégzett tesztek első hivatalos eredményeit Matečná szerint az első negyedév végén tehetik közzé. Ezt követően kezdhetik meg a tesztelést az egyes tagállamok. Hozzátette: a szlovák agrártárca keményen fel fog lépni a kettős áruminőséggel dolgozó gyártók ellen.

Hírdetés

„Az SNS, más pártokkal ellentétben, elsősorban és mindenekelőtt a szlovákok jogaiért fog harcolni az Európai Parlamentben. Határozottan elutasítjuk, hogy Szlovákia az Unió ételhulladék-tárolója legyen, hogy a multinacionális vállalatcsoportok rajtunk gazdagodjanak meg, és hogy az alacsonyabb minőségű árukat itt drágábban adják el, mint nyugaton. A szlovák fogyasztót azonos jogok illetik meg a közös európai piacon, mint a németet vagy az osztrákot” – fejtette ki a sajtótájékoztatón Paška.

Matečná felhívta a figyelmet, hogy nem mindegyik párt képviseli a szlovák fogyasztók érdekeit.

Az SaS ellenzéki párt például a tárcavezető szerint azt állítja, hogy nem létezik kettős áruminőség, a szlovák hatóságokat azzal vádolta meg, hogy manipulálták a teszteket, az SNS kettős áruminőség elleni küzdelmét pedig károsnak titulálta. A miniszter szerint az SaS és a KDH a multinacionális vállalatoknak és kereskedelmi csoportoknak lobbizik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »