A kétségbeesés menete: bányászok indultak hétfőn Bukarestbe

A kétségbeesés menete: bányászok indultak hétfőn Bukarestbe

Hatvan bányász indult el hétfőn Bukarest felé a rovinari-i hőerőműtől, hogy az Olténia Energetikai Komplexum helyzete kapcsán tiltakozzék, és annak megmentését követelje. 

banybuk_b(fotó: Alin Ion/Adevărul)

Az FNME szakszervezeti szövetség tagszervezetei úgy döntöttek, megszervezik „a kétségbeesés menetét”, amelynek keretében bányászok és energetikai dolgozók teszik meg gyalogosan a munkahelyük és Bukarest közötti távot, hogy ott egy, a többi dolgozó által is aláírt dokumentumot adjanak át.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, ami az energiapiacon történik, a törvényekre, amelyek miatt kitermeljük, feldolgozzuk, elszállítjuk, majd az erőművekben elektromos energiává alakítjuk a lignitet, és 17 banit kapunk egy kilowattóráért, miközben a fogyasztók otthon 60 banit fizetnek érte. Az ár csaknem 70 százaléka az okos fiúk zsebébe vándorol, akár az elosztóhálózat, akár a szállítás szintjén” – jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva Dumitru Pârvulescu, a szakszervezeti szövetség elnöke, aki maga is elindult Bukarestbe.

Hozzátette: nem lehet, hogy „valami okos fiúk ennyi pénzt vegyenek fel a lakosságtól az elektromos áramért, miközben mi, a klasszikus termelők, nagyon olcsón, egyre kisebb árért értékesítjük azt, és a fizetésképtelenség felé haladunk”. A szakszervezeti tagok a szénalapú energiatermeléstől függő olténiai munkahelyek megtartását kérik, és a fővárosban erre vonatkozó javaslataikat mutatják majd be, mintegy 8000 aláírással nyomatékosítva kéréseiket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »