A kétnyelvûség alkalmazására szólította fel a CEMO a magyar többségû önkormányzatokat

Barabás Miklós ma sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a szervezet az önkormányzati választásokat követően 30 olyan Maros megyei önkormányzathoz intézett felhívást a közigazgatási törvény előírásainak tiszteletben tartása érdekében, amelyekben 60 százalék vagy annál magasabb a magyarság aránya. A Maros megyei önkormányzatoktól azt kérik, fordítsák magyar nyelvre az összes tanácshatározatot, valamint bocsássanak az emberek rendelkezésére magyar nyelvű formanyomtatványokat ügyintézéskor, erre ugyanis lehetőséget teremt a 2001-es közigazgatási törvény.

„Mi reméljük azt, hogy a kérésünket teljesíteni fogják, és ezeket a dolgokat meg fogják tenni. Abban az esetben, ha elutasító lesz a válaszuk, a Civil Elkötelezettség Mozgalom eljárást fog ellenük indítani” – mondta Barabás Miklós.

A CEMO képviselői elmondták, hogy egyelőre a felhívást küldték el az önkormányzatokhoz, a következő időszakban nyomon fogják követni az önkormányzatok által hozott az intézkedéseket az anyanyelvhasználat biztosítása terén. Szigeti Enikő a CEMO vezetője azt is közölte, hogy Marosvásárhelyen az önkormányzat alintézményeként működő iskolaigazgatóság ellen is peres eljárást indítottak, és 30 marosvásárhelyi iskolát is feljelentettek amiatt, hogy a kétnyelvűség nem valósul meg az iskolák belterében. (erdély fm)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »