A kerítést kifogásolja az ombudsman Szentgyörgyön

A kerítést kifogásolja az ombudsman Szentgyörgyön

Nem a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedet övező betonfal, hanem a szociális tömbházegyüttes köré épített kerítés lebontását követeli az ombudsman hivatala, mert úgy véli, hátrányosan megkülönbözteti az ott lakókat.

szocialislakassztgy_bAz Oltmező utcai szociális lakások

Az ombudsman hivatalból, egy újságcikk nyomán indított kivizsgálást, és visszautasította a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal érveit, miszerint a kerítés a szociális tömbházak intézményjellegét erősíti, védi az ott élőket, kiszűrve a hangoskodó, dorbézoló látogatókat.  

Mint arról beszámoltunk, az önkormányzat négy évvel ezelőtt felszámolta a helyiek által Sing-singként emlegetett szociális otthont, a lakókat átköltöztették az Oltmező utcai, frissen felújított tömbházakba, ahol sokkal jobb körülményeket, saját konyhát és fürdőszobát biztosítottak számukra. A négy lépcsőházban mintegy 140 család, hatszáz személy lakik, a tapasztalat szerint 10-15 százalékuk a rendbontó, ők éjszaka zajonganak, a tömbházak közé beállított gépkocsikból  bőgetik a zenét, beviszik a barátaikat, rokonaikat, és ezzel ellehetetlenítik azok életét, akik munkába járnak, rendszeresen törlesztik a szimbolikus bérleti díjat.

Az önkormányzat a sok panasz miatt döntötte el, hogy körbekerítik az épületegyüttest, egy ideje kapus ellenőrzi a ki- és belépőket. A nép ügyvédje hivatala szerint azonban a kerítés diszkriminálja a lakókat, hiszen az „elszigeteléssel nem biztosítják a hátrányos helyzetben lévőknek az esélyegyenlőséget”. A közleményében a hivatal úgy fogalmaz, a hazai és az ország által ratifikált nemzetközi törvények alapján a kerítést le kell bontani. Különben a városvezetés bejelentette, hogy idén lebontják a romák által lakott Őrkő negyedben még a kommunizmus ideje alatt emelt betonfalat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »