A keresztes hadjáratok idejéből származó kézigránátra bukkantak

A keresztes hadjáratok idejéből származó kézigránátra bukkantak

Néhány évvel ezelőtt találtak azt az ősi kézigránátot az izraeli partoknál, amelyet az azt öröklő család csak most adott át az Izraeli Régészeti Hatóságnak. A tárgyat – számos más, több évszázaddal ezelőttre datálható lelettel együtt – egy erőmű dolgozója találta meg.

A nehéz agyagból készült, láthatóan aprólékos munkával elkészített fegyvert eleink egyfajta középkori Molotov-koktélként alkalmazták – olvasható a Seeker.com cikkében. A „bizánci tűz” néven is ismert görögtűz nevű folyékony, gyúlékony anyaggal megtöltött eszközt lezárása után az ellenségre hajították. Mivel az anyag összetételének köszönhetően vízzel nem volt oltható, a tengeri csaták során előszeretettel alkalmazták hajók elpusztítására. Az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei szerint a kézigránátot gyakran alkalmazták a keresztes hadjáratok idején, a 11-13. században, de még a Mamlúk Birodalom idején, egészen a 16. századig felbukkantak a csatákban.

A fegyvert az észak-izraeli Hadera erőmű munkatársa, az azóta elhunyt Marcel Mazliah családja szolgáltatta vissza, nem ez volt azonban az egyetlen olyan tárgy, amely a férfi változatos gyűjteményének részét képezte. Mazliah családjának magyarázata szerint a férfi több éven át gyűjtötte össze ezeket a tárgyakat, míg az erőműben dolgozott. A leletek között található egy tű, egy középső bronzkori, több mint 3500 éves késfej, valamint 11. századra datálható gyertyatartó-töredékek, mozsarak és mozsártörők is.

Ayala Lester, az Izraeli Régészeti Hatóság kurátora egy közleményben kifejtette, az ősi tárgyakat feltehetően Szíriában készítették, és onnan kerültek a mai Izrael területére. A régészek szerint a fémtárgyak – amelyek közül számos díszített – feltehetően egy fémkereskedő hajójáról eshettek le valamikor a 7-11. században. 

Magazin


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »