A keresztények feladata imádkozni és tenni a békéért – Ökumenikus találkozó az ukrajnai Mikolajivban

A keresztények feladata imádkozni és tenni a békéért – Ökumenikus találkozó az ukrajnai Mikolajivban

Június 28-án délelőtt érkezett Ukrajnába, az Odesszától északra fekvő Mikolajiv városába a „béke karavánja”, mely két nappal korábban indult el Olaszországból. Küldetésük célja, hogy kifejezzék közelségüket és szolidaritásukat az ukrajnai háború áldozatai felé, és átadják a százhetvenhat olasz szervezet alkotta StopTheWarNow hálózat által összegyűjtött anyagi támogatást.

A konvoj biztonsági okokból kevesebb járművel indult; vezetői a konfliktus középpontjában megélt napok koordinátorai, Gianpiero Cofano és Tonio Dell’Olio. A rövid menetoszlopot vezető kocsiban velük utazik az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) megbízottja, Francesco Savino püspök is.

A karaván június 27-én, kétnapos út után ért Odesszába, ahol az olasz küldöttség helyi egyházi személyekkel találkozott. Nyilvános ülést tartottak, melyen az ökumenizmus jegyében, az olasz szervezetek hálózatának második misszióját bemutatva felszólalt az assisi Pro Civitate Chiristiana elnöke, Tonio Dell’Olio atya; Alberto Capannini, a XXIII. János Pápa Közösség helyi vezetője; továbbá Sztaniszlav Šyrokoradjuk, Odessza katolikus püsköke; Mihajlo Bubnij, Odessza görögkatolikus püspöke; Afanaszij ukrán ortodox püspök; Francesco Savino, a CEI alelnöke; Mykola Szlobodyan atya, Roman Krat atya és Okszana Ukrajinszka, a Caritas-Spes Ukraine képviseletében.

Savino püspök hangsúlyozta a diplomácia fontosságát, hisz – miként fogalmazott –

– mondta, majd a pápa szavait idézve arra buzdított, hogy „imádkozzunk és cselekedjünk a békéért”, ahogy a konvoj résztvevői is teszik, „akik különböző érzékenységű emberek, de mindannyiukat ugyanaz a békevágy hatja át”. A karaván tehát azt üzeni Európának és a világnak, hogy „véget kell vetni a háborúnak: a háború sohasem megoldás, csak pusztítás, reményvesztettség és halál”.

„Milyen világot adunk tovább gyermekeiteknek? – kérdezte befejezésül az Olasz Püspöki Konferencia képviselője. – Nem csak azért vagyunk itt, hogy segélyeket osszunk, bár az Egyház mindig készen áll adni. Itt vagyunk azért is, hogy elmondjuk,

Savino püspök átadta a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros üdvözletét és bátorító szavait is, akivel az indulás előestéjén találkozott.

Hírdetés

A párbeszéd őszinte volt, csakúgy, mint a különböző egyházi szereplők felszólalásai, akik nem győzték hangsúlyozni a konfliktus során elkövetett borzalmakat, a menekültek drámáját, a gyermekek testén is elkövetett erőszakot.

„A hivatalos becslések ötezerre teszik a civil áldozatok számát, de mi tudjuk, hogy sokkal többen vannak” – mondta Mihajlo Bubnij, Odessza görögkatolikus püspöke.

– kérte az elöljáró. Az ukrán egyházak hívei a béke melletti nagyobb elköteleződést várják, elsősorban Európától, amely – miként Roman Krat atya fogalmazott – „gyakran csupán annyit tud mondani, hogy aggódik”.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: fides.org

Fotó: StopTheWarNow Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »