A keresztény alapok a diaszpóra magyarsága számára a megtartó erőt jelentik

A hagyományos értékeken alapuló politizálást, Európa zsidó-keresztény gyökereit ma már mind kevesebben tagadják meg. Hat évvel ezelőtt a kormány családközpontú, keresztény értékekre építő politikáját még mindenhol támadták, hazánkat ki akarták közösíteni. Ma már sokan belátják, hogy igazunk van – mondta Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyar Diaszpóra Tanács VI. ülésén tartott beszédében.

Az államtitkár kiemelte: az Amerikában, a latin világban, Európában vagy bármely más pontján a világnak a keresztény alapok a diaszpóra magyarsága számára a megtartó erőt jelentik. Honfitársaink ezáltal a keresztény és magyar értékeinket megőrizve az őket korábban befogadó többségi társadalomra is képesek hatni. Ezért is támogatta a kormány a határon túl és a diaszpórában egyházi épületek felújítását és helyi programok megvalósítását. Soltész Miklós hangsúlyozta, míg korábban a magyar közösségek kértek a tengerentúlról, Nyugatról támogatást, most már mi is tudunk segíteni. Példaként említette a washingtoni magyar kápolnát, valamint a diaszpóra egyházi programjaira, épületeire az elmúlt években biztosított közel 100 millió forintos támogatást.

Identitásunk megőrzéséhez a legfontosabb a közösségépítés – mondta a politikus. Az idősek, a fiatalok, a családok összefogásával szerte a nagyvilágban élő magyar közösségek erősödni tudnak, ha lelki és kulturális programjaik által megtartják magyarságukat és hitüket. Bármilyen nemzetiségről is beszélünk, a hit a legnagyobb megtartó erő – zárta szavait az államtitkár, aki egyúttal köszönetet mondott Cserháti Ferenc külhoni magyarságért felelős püspöknek áldozatos munkájáért.

The post A keresztény alapok a diaszpóra magyarsága számára a megtartó erőt jelentik appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »