A kereszt megszelídíti az erőseket és megerősíti a gyengéket – Felföldi László böjti gondolatai

Nagyböjt végéhez, Jézus Krisztus önként vállalt keresztáldozatához közeledve Felföldi László pécsi megyéspüspök keresztúti elmélkedésének lehettek részesei az érdeklődők április 6-án a Magtár Látogatóközpontban. Az elhangzottakat Tám László fotóművész feszületeket, keresztutakat megjelenítő fotói illusztráltak.

A keresztút minden ember élettörténetét hordozza. A művészi képek feladata, hogy megmutassák mindazt, ami láthatatlan és megmutathatatlan. A képek, a gondolatok és a zene együtt segítenek abban, hogy a szívünk mélyén megszülessen saját életünk keresztútja és majd ebből megszülessen a saját feltámadásunk – mondta bevezetőjében Felföldi László megyéspüspök.

A keresztútról szóló, fotóbemutatóval egybekötött meditációs este lényege az volt, hogy a jelenlévők hagyják, hogy hasson rájuk a kép, a zene, az elmélkedés.

Nem kell megfejtenünk, miért és hogyan hat ránk, miért éppen azt a hatást váltja ki belőlünk, amit, és nem kell keresnünk, megmagyaráznunk, ne is akarjunk általa megoldani semmit – fogalmazott a főpásztor.

Tám László hozzátette, a bemutató célja, hogy segítse a felkészülést a húsvétra. A fotókat négy sorozatra bontva szemlélhették a jelenlevők: keresztek, kálváriák, passiójátékok, valamint a Via Dolorosa, Jézus keresztútjának helyszíne Jeruzsálemben.

„A keresztek mindig újjáélednek – emelte ki a fotóművész. – Ha meg is csúfítják, vagy az időjárás meg is koptatja, mindig jön valaki, aki helyreállítja őket.

fanatizmusra és emberi szenvedésre: az ókori és az újkori keresztényüldözésre, az inkvizícióra, Szent Bertalan éjszakájára, az atombombára, a Gulágra, az emberi és nemzeti értékek, a hit tömeges meggyalázására” – magyarázta a művész.

Hírdetés

– emlékeztetett Felföldi László. – Teljesen egyéni, ki melyiket viseli könnyebben vagy nehezebben. Van közöttük olyan, amit mi magunk választottunk, és van, amit mások tettek ránk. Lehetnek olyan keresztjeink, amelyeket mi magunk veszünk fel kéretlenül, mert sem Isten, sem ember nem kérte, hogy tegyük meg. Ezeket sokszor tehetetlenül, értelmetlenül cipeljük, pedig ezeket a kereszteket le szabad tenni. Ezek sok-sok ember életét nyomorítják meg. A legtöbb szenvedést talán azok a keresztek okozzák, amelyeket nem vettünk fel, bár a miénk volt. Mert abból életre szóló szenvedés, lelkifurdalás származik aztán. Vagy azok a keresztek, amelyeket felvettünk, aztán mégsem fogadtunk el, túl nehéznek találtuk és ledobtuk. Ezekkel okozzuk a legnagyobb szenvedést magunknak, egymásnak. Gyermekeinket is meg kell tanítanunk a szenvedésre” – mutatott rá a főpásztor, kiemelve:

A passió a Getszemáni kertben kezdődik: Jézus vérrel verejtékezik. Jézus részéről a passió vállalása döntés: „Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te.” (Mt 26,39)

„Ha nincs döntés egy szenvedéstörténetben, akkor az nem lesz a sajátunk, akkor oda nem adott áldozattá válunk. Minden hivatásban, amikor megszületik a döntés, hogy az adott útra lépünk, passió kezdődik: a választott útra rámegy az életünk, abba fogunk belehalni.

Azért kereste Jézus az Atya szeretetét, mert tudta, hogy egyedül nem fog menni. Az Atya nélkül pedig nekünk sem fog menni” – zárta elmélkedését a keresztekről szóló fotóbemutatón a pécsi főpásztor.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »