A kereskedők kérik a vásárlókat, ne hordjanak nagy mennyiségű egy- és kétcentest az üzletekbe

A Szlovák Köztársaság Kereskedelmi Szövetsége az egy- és kétcentes pénzérmék készpénzforgalomban történő használatának korlátozásával, illetve a vásárlás végösszegének kerekítésével kapcsolatban kéri a vásárlókat, hogy ne hordjanak az üzletekbe nagy mennyiségben ilyen pénzérmét.

Mint hangsúlyozták, erre nincs ok, ugyanis az egy- és kétcentesek továbbra is hivatalos fizetőeszköznek számítanak, nem szükséges egyszerre, nagy mennyiségben megszabadulni tőlük.

Hírdetés

„Az egyedüli korlátozás ezzel kapcsolatban, ami egyébként eddig is érvényben volt, hogy a kereskedők nem kötelesek elfogadni egy fizetés alkalmával több mint 50 darab bármely értékű eurócentes pénzérmét“ – hangsúlyozta a kereskedelmi szövetség.

Az egy- és kétcentesek kereskedelmi forgalmazása július elsejétől korlátozott, készpénzzel történő fizetésnél a végösszeget kerekítik. Ha a vásárlás értékének végösszege egy-, illetve kétcentesre végződik, a végeredményt lefelé kerekítik. Amennyiben a végösszeg három-, négy-, öt-, hat-, vagy hétcentesre végződik, öt centre kerekítenek. Ha a végösszeg nyolc-, illetve kilenccentesre végződik, azt felfelé kerekítik. Amennyiben a végösszeg kerekítés előtt például 3,66 euró, a vásárló 3,65 eurót fizet. De kizárólag a készpénzes fizetésnél kerül sor az összeg kerekítésére, bankkártyával történő fizetésnél nem.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »