A kávé okosabbá tesz! + 5 ok, hogy jó szívvel fogyaszd

A kávé okosabbá tesz! + 5 ok, hogy jó szívvel fogyaszd

Annyi rosszat hallani manapság a kávéról, hogy az ember lánya már szinte félve fogyasztja el a reggeli cappuccionoját, és csak szemlesütve meri felhörpinteni a délutáni életerőt adó, gőzölgő lattéját. A sok negatívum mellett viszont elveszik az infó arról, hogy a fekete nedű tulajdonképpen többet használ, mint amennyit árt, és rengeteg pozitív hatással jár, ha minden nap legurítasz egyet munkába menet.

Persze nem leszel rögtön Albert Einstein, és nem valószínű, hogy a MENSA-teszteken is eléred a maximum pontszámot, de a kávé valóban stimulálja az agyadat, hogy élénkebb legyél, és gyorsabban oldd meg az eléd táruló problémákat – írja a bien.hu.

A koffein ugyanis, miután a véráramodba jut, elindul az agyad felé, ahol meggátolja az adenozin nevű neurotranszmitter működését, így az olyan vegyületek, mint a dopamin, könnyebben fejtik ki a hatásukat.

Ez konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy jobban fog vágni az eszed, és sokkal derűsebb lesz a kedved, ha a koffein elkezdi kifejteni hatását.

Az American Journal of Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy egy izraeli orvosokból álló csapat felfedezte a koffein szívbarát hatását.

Napi maximum három adag kávé 30 százalékkal megnöveli az endotél sejtek (a vérerek belső falának alkotói) munkáját, 40%-ban csökkenti a CRP fehérjék számát (ezek gyulladás esetén termelődnek a szervezetedben), valamint 25%-kal megnöveli az adiponektinek számát, amelyek segítenek megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot.

Nem ez az egy tanulmány tanúskodik egyébként ezekről a pozitív hatásokról – kutatások hosszú sora igazolta már, hogy napi néhány adag kávé igenis jót tesz a szívednek.

Persze nélküle sokan még arra sem emlékeznénk, hogyan kell felöltözni reggel, de a dolog ennél mélyebbre is hatol: a koffein tényleg javítja a memóriádat.

A legjobban akkor fejti ki a hatását, ha az agyad amúgy is fáradt már egy kicsit, így különösen hasznos lehet, ha egy hosszú munkanap közepén pörgeted fel magad vele.

Hírdetés

Akkor is segíthet, ha keveset aludtál: a Journal of Alzheimer’s Disease tudományos folyóirat szerint az alváshiányban szenvedő agyad is könnyebben felébred, ha megiszod a reggeli kávét.

Meglepő, de egy japán tudományos kutatás (az American Journal of Epidemology folyóiratban megjelent tanulmány szerint) kimutatta, hogy ha rendszeresen iszol kávét, az csökkenti a torokrák kialakulásának kockázatát.

A felmérést Japánban végezték ugyan, de feltételezhető, hogy a világ többi részén is megállja a helyét.

A kutatás felhívja a figyelmet, hogy még mindig az alkohol és a cigaretta elhagyása vagy mennyiségének csökkentése a fő megoldás a rák megakadályozására, de emellett a kávé fogyasztása is segíthet megelőzni a bajt.

Bizony: egy pohár kávé még az edzésedet is felpörgetheti. A koffein stimulálja ugyanis az idegrendszeredet, ami aztán olyan jeleket küld az egész testednek, amelyek hatására a szervezeted gyorsabban kezdi bontani a zsírsejteket.

Ezen kívül adrenalinlöketet is ad, amit néha félelemhormonnak is becéznek – a tested a megemelkedett adrenalinszintnek köszönhetően sokkal jobban teljesít majd fizikai aktivitás során.

A koffein lebontja a zsírsejteket, amelyek a véráramba kerülnek, a szervezeted pedig fel tudja őket használni és képes energiát nyerni belőlük.

Kutatások szerint, ha kávézol, akár 11-12%-kal is megnövekedhet a teljesítményed edzés közben!

Korábban már említettük, hogy a koffein segíti a dopamin felszabadulását az agyadban – ettől nem csak élénkebb és okosabb, de sokkal boldogabb is leszel.

A Harvard Egyetem egy 2011-es kutatása azt mutatta, hogy azok a nők, akik négy vagy több pohár kávét ittak egy nap, 20%-kal kevésbé mutattak depresszióra utaló tüneteket, mint azok, akik nem kávéztak.

Egy másik tanulmány szerint (amely több mint 200 ezer személyt vizsgált) a kávéfogyasztók körében 53%-kal kisebb az esélye az öngyilkosságnak – nem lehetett vidám kutatás, de legalább már tudjuk, hogy akár a négy pohár fekete is rendben van, ha nem akarunk depressziósak lenni.

Ha pedig már az orvosok is mondják, igazán hinnünk kell nekik!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »