A katonaság kezében Venezuela sorsa

A biztonsági erők támogatását igyekezett megnyerni vasárnap Venezuelában mind Nicolás Maduro hivatalban levő elnök, mind pedig a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke.

Maduro védelmi minisztere társaságában a Paramacay katonai bázison tett látogatást, ahol a katonák azt harsogták: “mindig hűségesek, soha hazaárulók”.

Guaidó mindeközben a Twitteren megosztotta annak az amnesztiatörvénynek a szövegét, amely alapján büntetlenséget élvezhetnek azok a katonák, akik “a demokratikus rend helyreállításában vesznek részt”.

Hírdetés

Venezuelában a hadsereg feletti ellenőrzés jelenti a hatalom kulcsát. A haderő vezetése mindeddig Maduróhoz volt hűséges, de az alacsonyabb rendfokozatúak körében egyre nyilvánvalóbb a növekvő elégedetlenség. Vasárnap elpártolt a Maduro-kormányzattól a Washingtonban akkreditált venezuelai katonai attasé is, és erre biztatta otthoni katonatársait is.

Szerdán Juan Guaidó Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre, és beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és szabad választások megtartására. Akciója széles körű nemzetközi támogatásra talált, vasárnap Izrael is csatlakozott a 35 éves ellenzéki vezető támogatóihoz.

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója óva intett attól, hogy erőszakos támadások érjék vagy megfélemlítsék a Venezuelába akkreditált amerikai diplomatákat, Juan Guaidót vagy a caracasi parlamentet.

A Twitteren közzétett szavai szerint az ilyen lépéseket az Egyesült Államok nem hagyná válasz nélkül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »