A katonai hírszerzés főnöke lett Gál és Sólymos szomszédja Horvátországban

A katonai hírszerzés főnöke lett Gál és Sólymos szomszédja Horvátországban

Terjedelmes írást tett közzé az Aktuality.sk portál a Most-Híd egyes kormánypolitikusainak horvátországi üdülőiről. A portál szerint Gál Gábor igazságügyi miniszternek és Sólymos László környezetvédelmi miniszternek a horvátországi Sukošanban új szomszédjuk van, mégpedig Ján Balciarnak, a szlovák katonai hírszerzés vezetőjének személyében.

Gál Gábornak és Balciarnak egy-egy apartmanja van a tengerparti üdülőben, Sólymos László azonban tavaly egy továbbit vásárolt a meglévőjéhez. Horvátországot sokan szlovák tengernek is nevezik, annyira közkedveltek az üdülőhelyei a szlovákok körében. Az ingatlanok a tengerparton akár több százezer euróba is kerülhetnek.

a 2017-es vagyonbevallása alapján Gál mintegy 89 ezer eurót keresett, Sólymos bevétele pedig 185 ezer euró volt a köztisztségükből eredő bevételeken kívül. Így aztán könnyen megengedhetik maguknak, hogy apartmanokat vegyenek a festői öbölben fekvő üdülőhelyen, Zadartól mintegy tíz kilométerre.

Gál Gábor a miniszteri poszt elfoglalása előtt ügyvédként tevékenykedett, az irodája zárszámadása szerint a 2017-es évben mintegy 640 ezer euró volt a tiszta nyeresége, azt azonban nem hajlandó elárulni, kitől kapta a pénzt.

Sólymos viszont a Slomik nevű cég társtulajdonosa, amelynek 2016-2017-es nyeresége több mint kétmillió euró volt. A miniszter a 2017-es vagyonbevallásában már nem tüntette fel a cégben való részesedését, csupán az osztalékokat, írja a portál, amely szerint az viszont kérdéses, honnan volt Balciarnak pénze a horvátországi apartmanra.

Balciar a nyitrai mezőgazdasági főiskola elvégzése után 1987-től 2003-ig a rendőrségen dolgozott különböző tisztségekben. 2003-tól pedig a védelmi tárcához tartozó különböző tisztségeket látott el. A múltban Ľubomír Skuhra helyettese volt, akinek az irányítása alatt robbant ki a katonai hírszerzésen belüli mutyizás, és a

Balciar tábornok a katonai hírszerzés vezetőjeként nem köteles nyilvános vagyonbevallást benyújtani, így aztán a bevételeiről és a vagyonviszonyairól nincsenek közelebbi információk.

Hírdetés

Az ingatlan-nyilvántartásból azonban kiderül, hogy a rimaszombati születésű Balciarnak a horvátországi apartmanon kívül egyéb ingatlanjai is vannak.

A kataszter szerint egyik ingatlant sem kapta ajándékba, se nem örökölte azokat. A lakásokhoz és a házakhoz tehát vagy vásárlás útján jutott, vagy vagyonátruházással. Hogy miként szerezte a horvátországi ingatlant abban az épületben, ahol a miniszterek nyaralói is vannak, a portálnak nem sikerült megtudnia. Balciar ugyanis csak egy általános választ küldött a kérdéseikre, amelynek értelmében „az ingó és ingatlan vagyonáról szóló adatok a köztisztviselői  törvény értelmében a hivatásos katona vagyonbevallásának, valamint a titkos információkról szóló törvény értelmében az illető személy biztonsági aktájának a részét képezik”.

Mint ahogyan azt sem, megengedheti-e magának, hogy a fizetéséből ilyen ingatlanokat vásároljon, beleértve a horvátországi apartmant is, sőt, azt sem derül ki, mekkora a bére.

Pedig a sukošani apartmanok árai nem elhanyagolhatók. Gál Gábor még a múltban azt mondta, hogy 2009-ben mintegy 150 ezer eurót fizetett az apartmanjáért, és további 50 ezret költött a berendezésére.

A Plus 7 dní hetilap akkoriban felhívta a figyelmet arra is, hogy

Gál ezt az apartmanját később eladta, és Sólymos László mellett, egy attraktívabb épületben vett egy másik üdülőlakást. Gál és Sólymos azt állítják, nem ismerik Balciart, s arról sem volt tudomásuk, hogy a szomszédjuk.

(Aktuality.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »