A katolikus püspökök új pozícióra törnek: észrevételeket akarnak fűzni az új törvényekhez

A katolikus püspökök új pozícióra törnek: észrevételeket akarnak fűzni az új törvényekhez

Nyitókép: Jacek Babiel/Agencja Gazeta

A Szlovák Püspöki Konferencia (Konferencia biskupov Slovenska – KBS) egy olyan javaslattal szólította meg a kormány képviselőit, amilyennel eddig még egyetlen egyházi szervezet sem hozakodott elő.

A Szlovák Püspöki Konferencia nemsokára annak a kormányzati szabályrendszernek lehet a részese, amelynek alapján az egyes tárcák törvényjavaslatokat tesznek. Az igazságügyi minisztérium javaslatára a Szlovák Püspöki Konferencia bekerülhet azok közé az intézmények közé, amelyek észrevételeket fűznek az új törvényekhez.

Az ötlet azonban nem az igazságügyi minisztériumtól származik, ugyanis az elképzeléssel maguk a püspökök keresték meg a kormány képviselőit.

– mondta Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője.

Elutasítják a diszkriminációt

A szóvivő elmondása szerint a püspökök úgy tekintenek a javaslatra, mint egyfajta szándékra a keresztény értékeket figyelembe vételét illetően.

Hírdetés

– tette hozzá a szóvivő.

Az igazságügyi tárca megerősítette, hogy más egyházi szervezettől eddig nem érkezett hasonló kérés, holott Szlovákiában 18 regisztrált egyház és vallási közösség van.

Aláírásokra volt szükségük

Mindez nem azt jelenti, hogy a Szlovák Püspöki Konferencia eddig nem fűzött észrevételeket a törvényjavaslatokhoz. A gond ott volt, hogy a Szlovák Püspöki Konferencia nem szerepelt azok között az intézmények között, amelyeknek a törvényjavaslat nyilvánosságra hozatala után automatikus elektronikus figyelmeztetés érkezik.

Ilyen értesítést jelenleg a miniszterelnök-helyettes, a minisztériumok, a Kormányhivatal, a Szlovák Nemzeti Bank, a Legfelsőbb Bíróság és a Főügyészség kap.

Amennyiben más szervezet is szeretne értesítés kapni, annak legalább 500 aláírást kell összegyűjtenie.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »