A Katolikus Karitász idén is kéri a támogatásunkat a rászoruló gyermekek iskolakezdéséhez

A Katolikus Karitász idén is kéri a támogatásunkat a rászoruló gyermekek iskolakezdéséhez

9078 diák iskolakezdését támogatta tavaly a Katolikus Karitász, és idén már tizenegyedik alkalommal indítja el Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyprogramját. A határokon átívelő Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű akció nemcsak a tanévkezdésben, de a teljes tanév idejére támogatást jelenthet a hátrányos helyzetű családoknak.

A szünidő még tart, de néhány hét múlva már szükség lesz tanszerekre. A járványhelyzetben anyagilag még nehezebb helyzetbe került családoknak szinte lehetetlen előteremteni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. A 2020-as év rekordösszegű támogatása után a Karitász idén is kitűzi, hogy 10 ezer diák iskolakezdését tegye könnyebbé, különösen a nagycsaládosok és a hátrányos helyzetűek körében. A hátrányos helyzetű fiataloknak arra is készülniük kell, hogy egy esetleges újabb járványhullám esetén otthonról kell tanulni, amihez digitális eszközökre van szükség.

Több mint egymillió diák indul el iskolába szeptemberben. Sok gyermek megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi az iskolát, sokaknak tehetségük ellenére nincs lehetőségük részt venni a fakultatív órákon vagy épp korrepetáláson. Számos család kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára vagy nem fizeti be a közüzemi számlákat, hogy az iskolai költségeket rendezni tudja. Más családok hitelből oldják meg az iskolakezdést, és a részletfizetés hosszú időre súlyos terhet jelent számukra.

Az eltelt években bebizonyosodott, hogy sok helyen nem csak iskolakezdéskor, hanem a tanév első hónapjaiban is szükség van segítségre. Ezért a tanszereken túl egyéni segítségnyújtást is terveznek megvalósítani. Több esetben egyedi segítség kell, a közös pont azonban ugyanaz: ehhez megfelelő anyagi forrás szükséges.

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a szervezet segélyakciójával nem csupán az eszközök beszerzését segíti, hanem utalványokkal és egyedi támogatásokkal is a családok mellett szeretne állni. Az önkéntesek személyes jelenlétével, a tanév közben való folyamatos kapcsolattartással egész tanév során biztonságot adnak a családoknak, és szükség szerint segítik őket a mindennapi terhek könnyítésében.

A Katolikus Karitász célja, hogy az országos összefogás során mintegy 10 ezer gyermeknek segíthessen még az iskolakezdés előtt és a tanév elején. Ehhez kéri a szervezet a jószándékú adományozók felajánlásait, hogy közösen minél több gyermeknek segíthessenek.

Hírdetés

Hogyan lehet egyszerűen és gyorsan csatlakozni az összefogáshoz?

• A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent)
• Online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül
• A Katolikus Karitász központi bankszámláján „iskolakezdés” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Mi mennyit ér?

• 1 hívás egy színesceruza-készletet
• 10 hívás egy iskolatáskát
• 1000 hívás 100 gyermek támogatását

A támogatásokat, a tanszereket augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban adják át. A szervezet iskolakezdési akciója 2021. augusztus 5-től szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »