A katolikus egyház segíti a Hondurasból menekülő, Guatemalában erőszakot elszenvedő tömegeket

A katolikus egyház segíti a Hondurasból menekülő, Guatemalában erőszakot elszenvedő tömegeket

A Közép-Amerikai Püspöki Titkárság (SEDAC) felhívást tett közzé a tömegesen elvándorló hondurasi emberek kapcsán, akik karavánban igyekeznek az Amerikai Egyesült Államok felé, s akiket erőszakkal tartóztattak fel Guatemalában.

Azt kérik az érintett országoktól, tartsák tiszteletben „a migrációhoz való jogot és ne utasítsák el azokat, akik nemzetközi védelemre szorulnak”. A szóban forgó karaván körülbelül kilencezer embert számlál, teljes családokkal, idősekkel és gyerekekkel.

Az Escobar Alas és Rosa Chávez – a SEDAC elnöke, illetve titkára – által aláírt, a Fides hírügynökségnek elküldött közleményben a püspökök leszögezték, hogy a migránsáradat nem csupán egy ország problémája, hanem az egész térségé, így felszólítják „a régió és Mexikó kormányait, teljeskörű és humánus elvek szerint dolgozzanak együtt a térség migrációs helyzetén” emlékeztetve, hogy a migrációt kiváltó strukturális okokban kell keresniük a hibát, nem pedig a védtelen migránsokban.

Egész családok haladnak lakókocsikkal észak felé, és útjuk során sokszor a szervezett bűnözés áldozataivá válnak, ezért a közép-amerikai püspökök sürgetik a régió hatóságait, hogy „biztosítsák az országaikon áthaladó migránsok biztonságát”.

A Hondurast legutóbb elhagyó, körülbelül kilencezer ember a nyomor, a lehetőségek hiánya és az országot újra szegénységbe taszító két hurrikán, az Eta és az Iota pusztítása elől menekülnek.

Hírdetés

A múlt hét óta, a 2018-as elvándorláshoz hasonlóan, a hondurasi emberek annak reményében keltek útra, hogy új otthonra leljenek az Egyesült Államokban. Mindazonáltal éppen Biden elnök beiktatásakor az amerikai hatóságok kijelentették, „még nem jött el az ideje, hogy az Egyesült Államok felé induljanak, mert a határon fennálló helyzet nem változik meg egyik napról a másikra”.

A migránsok a Guatemalában elszenvedett erőszak miatt kerültek a média figyelmének középpontjába, mikor a rendvédelmi erők feltartóztatták őket. A Katolikus Egyház azonban együttérzéséről tett tanúságot. A mexikói Chiapasban a Katolikus Egyház befogadóközpontja mozgósította erőit, hogy humanitárius segítséget nyújtson a migránskaraván utasainak, akik szeretnének eljutni az Egyesült Államokba. A központ koordinátora, Héctor Preciado a helyi sajtónak azt nyilatkozta, élelemmel, vízzel, gyógyszerekkel, tisztálkodási szerekkel és védőfelszereléssel látják el a külföldről érkezett embereket, akik hozzájuk fordulnak.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »