A KATA az építőiparban

Az építőiparban májusban már 147 ezer regisztrált vállalkozás volt, melyből 84 000 egyéni, önfoglalkoztató „vállalkozás”. Az utóbbi években meghatározóan a KATA adta adókedvezmény miatt alakultak nagy többségben ezek a vállalkozások. Gyorsan elérve a 12 millió Ft/év bevételi határt, a családtagok nevére újabb vállalkozói igazolványt kiváltva „szaporodnak”, miközben további szakember, referencia, tőkeerő, újabb vállalkozói ismeretek nem jelennek meg – jelentette az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a Gondolának. 

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége - Építőipari konferencia -  Debrecen-ÉVOSZ

Hírdetés

Ez a megrendelő megtévesztésére is alkalmas. Sok helyen már csak akkor foglalkoztatnak valakit, ha kiváltja a KATÁ-s vállalkozói lehetőséget, mert így sokkal kedvezőbb a foglalkoztatónak, hiszen semmilyen adót/járulékot nem kell fizetnie a „dolgozó” után. Az ilyen KATA adózású vállalkozásokat mindenképp indokolt lenne a rendszerből kiszűrni. A szabályozásért felelős miniszter is jól látja ezeket a negatív folyamatokat – derül ki az ÉVOSZ-elemzésből..

Ugyanakkor a kezdő vállalkozásoknál nagy szükség lenne rá továbbra is. Inkább menteni kellene árnyalt megoldással a konstrukciót, amire a BKIK keretein belül tettünk javaslatot, mintsem a negatív folyamatokat előtérbe állítva teljes egészében megszüntetni.

A KATA az ÉVOSZ véleménye szerint úgy maradjon fent, ha az adózás választhatósági kritériumai között nagyobb nyomatékkal jelenik meg a valós vállalkozást alátámasztó feltételek megléte. Az eddigi kritériumokon túl ilyen lehet a vállalkozói ismeretekről szóló vizsgakövetelmény, a minimális tőkeerő a vállalkozás elindításához, az elvárt éves eredmény, a tevékenység végzéséhez szükséges közvetlen jogosultság megléte – zárul az ÉVOSZ Gondolához elküldött elemzése..


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »