A kassai vasmű anyacége fokozatosan megszabadul a leányvállalataitól

A kassai vasmű anyacége fokozatosan megszabadul a leányvállalataitól

Az elmúlt pár évben az amerikai tulajdonosi háttérrel rendelkező, kassai vasművet birtokló U.S.Steel fokozatosan szabadul meg leányvállalataitól. 2019-ben megvált a Radiátorne-tól, majd a U.S. Steel Serveces-től és a U.S.Steel Obalservistől is. A közelmúltig pedig úgy volt, hogy az RMS Košice is új tulajdonoshoz kerül, de az Aktuality.sk információi szerint az anyacég az utolsó pillanatban visszakozott az üzlettől.

Az RMS eladása még 2019-ben került először terítékre, majd a múlt év őszén elkezdődtek a tárgyalások is. A kohászati vállalat iránt két kassai cég érdeklődött. A dolog elvileg jól haladt, és már megírták az adásvételi szerződést is, május 1-jei átvétellel. A szlovák hírportál szerint az adásvétel után megszülető új cég számára már húzták az optikai kábelt és dolgoztak az új információs rendszeren is.

Az alkalmazottak aggódnak, az anyacég nem kommunikál velük a cég sorsáról, attól tartanak, hogy a termelést végül teljesen leállítják. A cég 130 munkahelyet tart fenn, de évek óta semmilyen beruházás nem valósult meg.

Az érdekelt felek elég hallgatagok, az I.P.C.Refactories (a potenciális vevő) nem volt hajlandó reagálni a sajtó megkeresésére. A kassai vasmű vezetése pedig a piaci viszonyok aktuális alakulásával takarózik.

Hírdetés

A helyzet azonban az, hogy az U. S. Steel szisztematikusan építi le leányvállalatai hálózatát. A kereskedelmi cégjegyzék adatai szerint 2020. augusztus 1-jétől végfelszámolás alatt van a U. S. Steel Services, idén január 1-jétől pedig a U. S. Steel Olbalservis is. Az előbbi feladatkörébe tisztító és takarító szolgáltatások, kémiai textiltisztítás tartozott, valamint regenerációs és erőnléti támogatás segítő szolgáltatások tartoztak a portfóliójában, kulturális, társadalmi és sporteseményeket szervezhetett, de ipari tevékenység is volt a feladatkörében.

Az utóbbi karbantartói és szerviz munkákat végzett lemezek és lemeztermékek csomagolása kapcsán, és ezen termékek logisztikájában is részt vett.

A most meghiúsult adásvétel tárgyát képező RMS Košice ezeknél speciálisabb feladatokat is ellátott. Tevékenységi körébe tűzállótechnika kivitelezési munkái tartoztak, szervizmunkákat végzett az elsődleges kohászati termelés kapcsán. Amerikai, cseh, orosz és szlovén kohókkal is együttműködik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »