A kárpátaljai Visk hagyományait mutatja be a Magyarság Háza

A kárpátaljai Visk élő hagyományait, többek között a csuhéfonást, a településre jellemző hímzéseket és a népi építészetet mutatja be a Magyarság Háza csütörtökön nyíló kiállítása.

A december 30-ig látogatható Visk – Élő hagyományok című tárlat Czébely Lajos nyugalmazott tanár, helytörténész szakmai tanácsaival és Ötvös Sándor kárpátaljai születésű tanár helytörténeti, népművészeti ismereteivel kiegészítve született meg – mondta el Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója szerdán az MTI-nek.

Felidézte: az alapötlet az volt, hogy a már korábban elindult sorozatnak megfelelően egész tematikus napot szánjanak egy-egy településre vagy régióra, így esett a választás a Bánságot bemutató rendezvény után a kárpátaljai Viskre.

Az egész napos bemutatkozó rendezvény kiemelkedő eseménye a megnyitó, amelyen közreműködik Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Pál család tagjai, a tárlatról Czébely Lajos beszél, csuhéfonásból Lukjanova Klára viski csuhéfonó tart bemutatót, a kiállítást Grezsa István kormánybiztos nyitja meg.

A Visk – Élő hagyományok című tárlat alapjául egy fotókiállítás és egy csuhékiállítás szolgált, e köré szervezték a viski len- és textil hagyományok, a Viskre jellemző hímzések bemutatását, emellett a zenei életről, a népi építészetről és a település történetéről is sok mindent megtudhatnak a látogatók – fűzte hozzá Csibi Krisztina. Kiemelte: a tárlattal a most megtalálható, élő hagyományokra helyezik a hangsúlyt.

A tárlat bemutatja a kárpátaljai település újjáéledt kézműves hagyományait, például a csuhéfonást, valamint a helység különleges szőtteseit, Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató képei által pedig Visk életébe is bepillantást nyerhet a közönség. A megnyitó előtt Orbán Ágnes 1990-ben készült Visk című dokumentumfilmjét vetítik.

Rovatok: KülföldTelepülés: Magyarország›BudapestCímkék: Magyarság Háza, Visk, Kárpátalja, kárpátaljai magyarság, Magyarország, kultúra, UkrajnaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »