A Karinthy-gyűrűt egy modern kori Leonardó kapta, aki egy egész falu életét változtatta meg

A Karinthy-gyűrűt egy modern kori Leonardó kapta, aki egy egész falu életét változtatta meg

A Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit elismerő díjat szerdán adta Szőke Andrásnak át a Magyar Rádió Márványtermében Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója. Szőke András mostani lakó- és alkotóhelyén, a Veszprém megyei Taliándörögdön is stílust teremtett: „egy reneszánsz ember, modern kori Leonardo, aki fest, épít és rádiót épített a helyi plébánián”.

„Az elmúlt 30-35 évben Szőke András nélkül rengeteg fontos film nem készülhetett volna el, és nemcsak a stand-upot teremtette meg Magyarországon, hanem a létével is bizonyos humoros életformát alkot” – méltatta a díjazottat alkotótársa, Badár Sándor, aki három évvel ezelőtt kapott Karinthy-gyűrűt.

Megjegyezte, hogy életük összefonódott Szőke Andrással, együtt indultak a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból. Mint fogalmazott, a szentesieknek genetikailag egy plusz mondattal több van az agyukba építve, „ezért is juthatott eszébe Bandinak, hogy egy szuper 8-as kamerával forgasson játékfilmet, ettől aztán ezek nemcsak humorosak, hanem szürreálisak is lettek”. Felidézte, hogy legismertebb mozijában, a Roncsfilmben Szőke András a VIII. kerületi lét dialógjait mutatta be utánozhatatlanul.

Badár Sándor szerint Szőke András mostani lakó- és alkotóhelyén, a Veszprém megyei Taliándörögdön is stílust teremtett: „egy reneszánsz ember, modern kori Leonardo, aki fest, épít és rádiót épített a helyi plébánián”.

Szőke András az MTI-nek elmondta: kollégáival mindig egy bizonyos réteget próbált elemezni, a kisemberek, a vidéki emberek történetei érdeklik.

„Amiket én csináltam, azok elsősorban mesék, amelyeken talán lehet nevetni. Zavarba ejt, hogy akik a díjról döntöttek, úgy látták, ez érdemel annyit, hogy a tevékenységet elismerjék” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy folyamatosan filmezik, ad be forgatókönyveket, de most, úgy tűnik, olyan világ van, amelyben ezekre nincs szükség. „Ma már modern rendszerek vannak, az internet világában akár újra alternatív módon lehet filmeket készíteni. Ezek a történetek fejben már megvannak.”

Szőke András rendezőként és/vagy színészként szerepelt például a Roncsfilmben (1992), a Gengszterfilmben (1997), a Csudafilmben (2005), a Hasutasokban (2007), a Bakkermannban (2007) és a Papírkutyákban (2008).

Szőke András, ha kell, talpmasszázst ad a dörögdi plébánia udvarán, máskor filmet készít, rádióműsort vezet, plébániát újít, közösséget épít, kenyeret süt és gyógynövényeket dolgoz fel vagy éppen falunapokon főz. Fotó: MTI

Egy egész falu életét megváltoztatta Szőke András

A gyógyszappanok és péksütemények mestere lett a színész-rendező, aki Taliándörögdön nemcsak hogy újraélesztette az addig elhagyatott plébániát, de az egész faluközösség testi-lelki állapotát jó formában tartja.

Szőke Andrást sokan ismerik – színészként, rendezőként, műsorvezetőként vagy épp humoristaként -, kevesen tudják azonban róla, hogy már több mint húsz éve foglalkozik természetgyógyászattal, kutatja a gyógyítás ősi módszereit. Ez is közrejátszott abban, hogy több mint húsz évvel ezelőtt Taliándörögdöt választotta otthonául.

A hatszázas lélekszámú Balaton-felvidéki falucskában nemcsak saját otthonát építette fel, de a szomszédos Monostorapátiban lakó plébános hívására az elhagyatott plébániába is életet lehelt.

Pályázati támogatás nélkül, saját munkájukkal újították fel az épület, tették rendbe a kertet, a plébánia egykori nyári konyhájában pedig ma már pékség működik. A kemencét maga Szőke András álmodta meg, s a faluban mindenki által jól ismert Laci pék süti péntek esténként a kenyeret – hangzott el a M1 Tessék műsorában egy tavalyi interjú során.

Az épület szép lassan sokfunkciós közösségi térré változott. Szőke András elgondolásából Ősök Háza néven létrejött egy rendhagyó helytörténeti múzeum, a kisszoba rádióstúdióként működik, a nagyteremben pedig a gyógynövények feldolgozása kapott helyet. A Balaton-felvidéken honos gyógynövényeket gyűjtik, s az alkoholba áztatott növényekből masszázsokhoz való kencék és a legkülönfélébb problémákra alkalmazható kézműves gyógyszappanok készülnek.

A receptúrák nagy része a plébánia levéltári anyagaiból, a kolostori gyógyászat iratanyagaiból, püspökségeken meglévő régi receptúrákból származik.

Szőke András és állandó segítői, Orsi és Gábor a szappanokban a szerzetesi és a népi gyógyászat világát az ősi ajurvéda módszerével ötvözik, amelynek lényege, hogy a bedörzsölésen keresztül, a bőrön át szívódnak fel a jótékony hatású anyagok.

Szőke András már Budapesten is foglalkozott természetgyógyászattal és masszázzsal, de, mint mondja, ott nem volt hozzá megfelelő élettér. Taliándörögdön közvetlen kapcsolatban lehet állni az anyaggal, a rügyekkel, a gyökerekkel, a fákkal, a vízzel, a forrásvízzel.

Szőke András, ha kell, talpmasszázst ad a dörögdi plébánia udvarán, máskor filmet készít, rádióműsort vezet, plébániát újít, közösséget épít, kenyeret süt és gyógynövényeket dolgoz fel. De szerinte ezek korántsem szerteágazó tevékenységek – minden egy pontba fut össze. A legnagyobb öröme az, hogy, ha töredékesen is, de továbbadhatja másoknak, amit a régiektől tanult.

Forrás: M1 Tessék / MTI / hirado.hu / PolgárPortál

The post A Karinthy-gyűrűt egy modern kori Leonardó kapta, aki egy egész falu életét változtatta meg appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »