A karácsonyi vacsora nagy része is a szemétben végzi

A karácsonyi vacsora nagy része is a szemétben végzi

A karácsonyi ünnepek alatt a szokásosnál is jobban pazarolunk. A lakosság nagy része ilyenkor több élelmiszert vásárol, mint amennyit képes lenne elfogyasztani, az ünnepek után így rengeteg élelmiszer végzi a kukában.

Tízből kilenc megkérdezett szerint a karácsony az az időszak, amikor képtelen visszafogni magát az üzletben: jóval több élelmiszert pakol a kosarába, mint amennyit képes lenne elfogyasztani, ráadásul ilyenkor több minőségi élelmiszert vásárol – nyilatkozta Roman Müller, a HomeCredit áruhitelező társaság elemzője az általuk megrendelt, és a Stem/Mark piackutató társaság által elvégzett elemzésre hivatkozva. Eszerint a lakosság alig valamivel több mint tizede éri be kevesebb mint 40 eurós bevásárlással. A negyedük karácsonyra 80–120 euró értékű élelmiszerrel tölti fel a hűtőszekrényét, a megkérdezettek ötöde azonban erre 240 eurónál is többet költ. Müller szerint az átlagos bevásárlás nagyjából 120 euró körül mozog.

A Stem/Mark piackutató társaság által megkérdezettek háromnegyede bevallotta, hogy jóval több élelmiszert vásárol az ünnepekre, mint amennyit képes lenne elfogyasztani. „A felesleges étel egy részét a többség vagy lefagyasztja a későbbi felhasználásra, vagy egyszerűen kidobja a kukába” – mondta Müller. Átlagosan 20 euró értékű élelmet dobunk ki így. „Ha ezt összeadjuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a karácsonyi ünnepek után országosan több millió euró értékű élelmiszer végzi a szemétben” – tette hozzá Müller.

Azonban nem csupán az élelmiszerekkel pazarolunk, ajándékokból is sok olyat vásárolunk, amit a megajándékozott egyáltalán nem vesz igénybe.

„A leggyakrabban akkor sülünk fel, ha előre nem egyeztetünk a családtagjainkkal, és valami eredetivel szeretnénk őket meglepni” – mondta Müller. A most közzétett felmérés szerint tavaly karácsonyra a lakosság csaknem ötöde kapott olyan ajándékot, aminek egyáltalán nem örült. Az igazán meglepő azonban, hogy az ilyen emberek több mint kétharmada annak ellenére is meghagyta az így kapott ajándékot, hogy annak semmi hasznát nem látta. Csak a 20 százalékuk cserélte vissza az üzletben egy más termékre, 4 százalékuk pedig bevallotta, hogy a nem kívánt ajándékot egyszerűen visszaadta az ajándékozónak.

A Stem/Mark elemzői arra is kíváncsiak voltak, hogy idén mennyit költünk az ajándékokra. Eszerint az emberek ötöde erre 160–200 euró közötti összeget fordít, további ötödük pedig nem lépi túl a 80 eurós határt. Minden tizedik megkérdezett azonban bevallotta, hogy az ajándékvásárlásra fordított összeg jóval meghaladja a 200 eurót. (mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »