A karácsony kezd pogány télünnepé válni – Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes könyvét ajánljuk

A karácsony kezd pogány télünnepé válni – Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes könyvét ajánljuk

Raniero Cantalamessa OFMCap 1980 óta a Pápai Ház szónoka, és évről évre elmélkedéseket tart advent és nagyböjt idején. A karácsonyra való készület idejére ajánljuk a kapucinus szerzetes A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe című kötetét, mely kiadói munkánk nyomán magyar nyelven is elérhető.

Karácsony az öröm keresztény ünnepe. Nagy Szent Leó pápa így magyarázza ennek az örömnek a miértjét és örökös aktualitását: „Nem szabad szomorkodnunk akkor, amikor az élet születését ünnepeljük. Vigadjon a szent, mert közeleg győzelmi pálmája. Örüljön a bűnös, mert megbocsátásra kap meghívást. Örvendezzék a pogány is, mert őt is az életre hívják!” Az igazat megvallva azonban karácsonykor mégiscsak akad egy ok a szomorúságra: látni, ahogyan egyre inkább eltűnik az ünnepből az igazi öröm. Mindenekelőtt a gyermekeké, amely az öröm legszebb megnyilvánulása volt. A gyermek Jézust megdöbbentő módon felváltja a Mikulás, jóllehet a karácsony a gyermek Jézus nélkül olyan, mint egy képkeret kép nélkül, mint egy szentmise átváltoztatás nélkül, mint egy ünnep az ünnepelt nélkül. A karácsony még a keresztény gyökerű országokban is kezd pogány mintára megrendezett télünneppé válni, amelyet elborítanak a rénszarvasok és a játékmackók.

Hírdetés

Az e könyvünkben összegyűjtött elmélkedésekkel az a célunk, hogy szembeszálljunk ezzel az áramlattal, és segítsünk a hívőknek ismét megtalálni a karácsonyi öröm valódi és mély forrásait, hogy a jászol előtt állva újra meg újra rácsodálkozhassanak.

A könyvet Koszoru Péter, a római Pápai Német-Magyar Kollégium növendéke fordította magyar nyelvre. A kötet borítóján található alkotást a Keresztény Múzeum (Esztergom) bocsátotta rendelkezésünkre.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »