A kánikula és az erős szél újra lángba boríthatja az erdőt Portugáliában

A kánikula és az erős szél újra lángba boríthatja az erdőt Portugáliában

A tartósan magas hőmérséklet miatt még nem tudták megfékezni a Portugáliában pusztító erdőtüzet. A helyzet már csak azért is aggasztó, mert a kánikula és az erős szél miatt kedden akár újra lángba borulhatnak a már eloltott területek is  – írja a BBC.

Szombat este óta legalább 64-en vesztették életüket a tűzvészben. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek. Legutóbb egy negyven éves tűzoltót szállítottak kórházba, aki később belehalt sérüléseibe.

A katasztrófának már most 130 sérültje van.

http://mno.hu/

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett Pedrógão Grande erdős területeire, a lángok megfékezésében több mint ezer tűzoltó vesz részt.

A számos települést fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely szombaton belecsapott egy fába.

A portugál elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett az elhunytak emlékére. Marcelo Rebelo de Sousa elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, „egy haláleset, amely ilyen körülmények közt történik, mindig tragédia. Ez a rengeteg halál pedig olyan tragédia, amilyen még nem történt a portugál demokrácia történetében.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »