A Kanári-szigeteken fogtak el egy magyar embercsempészt

A Kanári-szigeteken fogtak el egy magyar embercsempészt

Embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a rendőrség egy iraki állampolgár és magyar állampolgárságú társai ellen – írja a Police.hu.

A tájékoztatás szerint a bűnszervezet vezetője megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szervezőként 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészet Elleni Központ munkatársaival együttműködve azonosította be a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját.

Hírdetés

Még 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában, és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve egy magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, ahol mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le.

Május 3-án további négy magyar állampolgárt fogtak el, akiket embercsempészés gyanúja miatt hallgattak ki. A négy gyanúsított jelenleg is kényszerintézkedés hatálya alatt áll.

Az elfogásokkal egyidejűleg belföldi elfogatóparancsot, december 1-jén pedig európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki még egy magyar állampolgár ellen. Megállapították, hogy a férfi a Kanári-szigeteken tartózkodik, végül 2018. január 23-án Tenerifén fogták el, és kiadatási őrizetbe helyezték. A gyanúsítottat a rendőrök kedden vették át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és indítványozták előzetes letartóztatását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »