A kanadai magyarok nem felejtik, honnan jöttek

A kanadai magyarok nem felejtik, honnan jöttek

A kanadai magyar diaszpóra egyik albertai tagja idén februárban 300 ezer kanadai dollár, azaz közel 70 millió forint értékű adományt juttatott el a szolnoki Hetényi Gyula Kórháznak, amely az utóbbi időszak egyik legnagyvonalúbb felajánlása volt.

A kanadai Edmonton városban élő magyar származású Gulácsi házaspár 64 boldog évet tölthetett együtt szeretetben és megértésben. Bár a magyar szó már egyiküknek sem jött könnyen, Gulácsi István, aki 1949 áprilisában vándorolt ki Kanadába, soha nem felejtette szolnoki származását, emlékeiben őrizte a várost, amit 25 évesen maga mögött hagyott. A házaspár korábban gyakran látogatta az Edmontoni Magyar Ház programjait, és mint minden idősebb magyar, kisebb adományokkal folyamatosan támogatta a helyi közösség magyar nyelvű kiadványát.

Gulácsi István tavaly, 96 évesen végleg elbúcsúzott földi életétől és hű feleségétől, abban a reményben, hogy hamarosan ismét találkoznak, de Bettinek azt a feladatot adta végrendeletében, hogy az özvegy 300 000 kanadai dollár, vagyis közel 70 millió magyar forint adományt juttasson a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológia osztályának. Miért pont a Hetényi Kórháznak szánta a házaspár a nagylelkű adományt? István és Erzsébet házasságuk alatt sokszor jártak Szolnokon, ahol Erzsébetnek többször kellett igénybe vennie a kórház kardiológiai osztályát, amelynek dolgozói mindig nagyon emberségesen és szakszerűen bántak vele.

Mivel Gulácsi Erzsébet nem volt járatos egy ekkora tranzakció lebonyolításában, a végakarat teljesítése érdekében az edmontoni Magyar Ház elnökeként is tevékenykedő Szenthe Sándor tiszteletbeli konzulhoz és hozzám fordult segítségért. Az örökös szerette volna férje utolsó kívánságát minél előbb teljesíteni, és – az ő szavaival élve – tudta, hogy a Szenthe házaspár “mindig mindent el tud intézni”.

Az Ottawai Nagykövetséggel történt gyors egyeztetést követően szívesen segítettem az adomány átutalásának lebonyolításában, annál is inkább, hogy Szolnok város és Jász-Nagykun-Szolnok megye vezetőivel a diaszpórában végzett vezetői munkám alatt közeli kapcsolat alakult ki. Ezúton is köszönöm Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony és Dr. Versitz Éva, Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Egészség- és Családügyi Osztály vezetőjének közbenjárását, hogy rövid idő alatt a közel 70 millió forint adomány, Gulácsi Erzsébet néni megnyugvására, a megfelelő helyre került.

Hírdetés

(Fotó: Gulácsi István és felesége, Erzsébet)

Edmonton, 2021. március 8.

Szenthe Anna
Magyar Diaszpóra Tanács
kanadai regionális elnök

 

The post A kanadai magyarok nem felejtik, honnan jöttek appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »