A kalandparkok többsége elbukott a vizsgálaton

A kalandparkok és az eszközök több mint felénél találtak problémát az ellenőrök az elmúlt hetekben végzett országos vizsgálaton, amelyet a csillebérci kalandparki baleset után rendelt el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A tárca szerdai közleményében ismertette, hogy a lezárult fogyasztóvédelmi ellenőrzésben 82 kalandparkból 46-nál találtak problémát a szakemberek, a fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből pedig 110 nem felelt meg az üzemeltetési előírásoknak.

Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, és több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, így a terhelhetőséget.

A vizsgálat alapján a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot – írták.

Újabb ellenőrzések jöhetnek

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben kifejtette, hogy a tapasztalatok szerint a korábban már ellenőrzött üzemeltetők sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. Hozzátette, hogy a kalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok szükségesek a nyári idegenforgalmi szezonban.

Az NFM megismételte: megengedhetetlennek tartja, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A tárca bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák. A jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége – hangsúlyozták.

A tárca május 24-én rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban, a csillebérci kalandparkban történt baleset miatt. Május 22-én tizennégy gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »