A kajakőrület kódja: 14.47

A kajakőrület kódja: 14.47

A szombati kajak-kenus zárófelvonás mind a négy jelenetében érdekeltek vagyunk, az adrenalin garantált, hisz jön a hölgynégyes.

A TELJES MAGYAR RIÓI PROGRAM – KATTINTSON!

Az olimpia előtt három – nagyjából – biztos arannyal számolhattunk: Hosszú Katinka két vegyesúszó-dicsőségével és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakkettes 500 méteres elsőségével. Nos, ezek a medálok már zsebben vannak. Aztán voltak csendesen remélt elsőségeink, egy „valamilyen” vívóarany, egy ugyanilyen cselgáncs- vagy birkózósiker, de miután Storcz Botond kajakos vezetőedző mindössze „egynél több” aranyérmet és 5 érmet „írt elő” a lagúna harcosainak, már jutalomjátéknak kell felfognunk minden elsőséget, ami ezután jön a Cukorsüveg-hegy lábától. Ámde evés közben azért már csak megnőtt az étvágy – jelezzük, Storcz Botondé is… –, és látva női kajaknégyesünk igen brutális mezőnyfölöttiségét, aligha remélhetjük, hogy a sportág szereplői és rajongói megelégednek majd egy aranynál kevésbé csillogó éremmel.

Női négyes 500 m, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina

Szépen vagy sem, de körülírtuk: az aranyérem megszerzésének tökéletesen megalapozott reményével száll vízre a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Kriszina alkotta kajakos hölgykvartett a Rodrigo de Freitas Lagúna sötét vízén – magyar idő szerint – kevéssel 3 óra előtt.

No, de áll-e bármi vagy bárki Kozák 5., Szabó 3., Fazekas-Zur 2. vagy a bajnokcsemete Csipes 1. ötkarikás aranya útjában? Kevés dolog, de azért van:

– Minden idők legeredményesebb kajakosával, Kovács Katalinnal a hajóban szerzett az egység aranyérmet a londoni olimpián, Kovács Katalin azonban most nem tagja a négyesnek, nem vívta ki a szereplés jogát, és bejelentette visszavonulását. Helyén a még „aranyszűz” Csipes Tamara ül.

– Bár a 2013-as vb-n simán nyertünk a németek és a fehéroroszok előtt, és 2014-ben sem szorongattak meg minket az ezüstérmes lengyelek, a bronzérmes fehéroroszok és a negyedik németek, a 2015-ös világbajnokságon kikaptunk a fehérorosz egységtől 3 tizeddel, igaz, fél hajóval vertük a németeket, és még az olimpiára ki sem jutott Kárász Anna volt a „kormányos”, Csipes mostani helyén pedig Fazekas-Zur Krisztina ült. A lényeg: nem győztünk, így a regnáló világbajnokok sem mi vagyunk – visszavágnunk mondjuk sikerült az idei Eb-n két hónapja Moszkvában…

– A Rodrigo de Freitas Lagúna mérsékelten és csak oldalról hullámvédett, így hát amilyen szép, annyira ügyetlenül kialakított síkvízi kajak-kenu pálya otthona, rendes hullámzással, főként, ha a szél nem oldalról fúj, hanem szemből vagy hátulról, ahonnan a pályák védtelenek. Igaz, a lehetetlen vízfelszíni közeg mindenkit egyformán zavar elvileg, de beleszólhatnak a verseny eredményébe az extrém körülmények.

A hölgyek mindenesetre hihetetlenül aggodalommentesen nyilatkoztak a simán nyert előfutam után:

Szabó Gabriella : – Iszonyatosan vártuk a mai napot, a holnapit még jobban. Az ellenfeleket nem kell figyelnünk.
Kozák Danuta : – Két arany után természetesen felszabadultan vártam a négyes rajtját, de koncentrálni kell itt is minden mozdulatunkra. Mentünk egy jó előfutamot, ugyanakkor én óvatos duhaj vagyok. Szép, hogy most nyertünk, de majd a döntőben kell bizonyítani. Erő van, remélem, meg tudjuk csinálni. Kétnaponta kapok egy energiatöltést.
Csipes Tamara : – Nagyon szurkolok magunknak.
Fazekas-Zur Krisztina : – Sikerült örülünk, így találtuk ki. Nagy magabiztosságot adott nekünk a páros, hogy így ment. Szerintem jól megoldottuk a feladatunkat, jó volt a rajt, csak hamar vége lett a versenynek. Jó formában vagyunk. Nem is mondhatnék mást, de így is érzem.

De foglalkozzunk a többiekkel is, hiszen „még csak” három érem volna meg eddig az előírt ötből, és még hátra van három áttekintendő futamunk!

Férfi K-1 200 m, Molnár Péter

Rögtön a délutáni program elején magyar idő szerint 2-kor kezd a kajakos sprinterek között Molnár Péter, aki pár hete tudta meg, hogy a kajakosok közt kicsírázott doppingügy miatt Tótka Sándorral ki kell utazniuk Rióba, egymás közt pedig úgy döntöttek, Molnár áll rajthoz szólóban a legrövidebb számban. Túl azon, hogy bár világbajnoknak mondhatja magát, így nem lehetett makulátlan a felkészülése, az előfutam során megrepedt a lapátja, valamint éppen egy olyan „szélfröccsben” kellett versenyeznie, ami sem előtte, sem utána nem volt tapasztalható a lagúnában. Nos, a B-döntőben megmutathatja, meddig jut előre a 9.-16. között, neki is drukkolhatunk.

Férfi C-2, 1000 m, Vasbányai Henrik, Mike Róbert

A-döntőben bizonyíthat viszont a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros (1000 m), amely vb-aranyéremmel és -ezüstérmekkel érkezett Rióba, de miután nem törték össze magukat sem az elő-, sem a középfutam során, illetve halálosan dühös volt rájuk mind az edző Oláh Tamás, mind Storcz, nem tudhatjuk, tartalékoltak-e a döntőre vagy más áll a háttérben. Reméljük, az előző, tőlük érmet vár a szakvezetés. Dolgukat elvileg tényleg könnyítené, hogy a román, a fehérorosz és a moldovai duót doppingvétség miatt nem engedik rajthoz állni. A legnagyobb ellenfeleink biztosan a németek lesznek.

Férfi K-4 1000 m, Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás

A magyar kajak-kenu válogatott riói programját a férfi ezres kajaknégyes zárja, Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila és Somorácz Tamás B-döntős szereplése azt is jelenti, hogy nem teljesíthető már az 5 érmes elvárás, de tekintettel a kajakos szakágat sújtó doppingügyekre, utólag beláthatjuk, nem volt feltétlenül reális elvárás az az 5 érem – főleg úgy, hogy a nyaralásból visszarángatott Tótkáék párosa csak pár századdal bukta el a bronzot.

No, meglátjuk, legalább négy éremig eljutunk-e, tényleg csak a hullámok akadályozhatják meg a női kajakkvartettet, hogy egy érmet minimum kihalásszanak a zavaros vizű lagúnából. Az biztos, hogy mi nagyon figyelünk, a mi időnk szerint 13.40-től tartsanak velünk a futamok szöveges tudósításáért!

A magyar vonatkozású program
14.00: férfi K-1 200 m B döntő (Molnár Péter)
14.22: férfi C-2 1000 m A döntő (Vasbányai Henrik, Mike Róbert)
14.47: női K-4 500 m A döntő (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina)
15.04: férfi K-4 1000 m B döntő (Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »