A K-popon kívül is van zenei élet

A K-popon kívül is van zenei élet

Közös nyelvünk, a zene: koreai és magyar muzsikusok fesztiváloznak a Zeneakadémián.

Kedves – és szórakoztató – figyelmeztetést olvashatunk a Koreai Kulturális Központ honlapján, ha a szeptember 13-án kezdődő koreai–magyar komolyzenei fesztivál programját böngésszük: a koncertekre kötelező a jegyváltás. Azok az idők elmúltak, hogy csak úgy be lehessen slisszolni a Zeneakadémiára, sőt külön öröm, ha a jegyártól nem szökik fel a vérnyomásunk. Nos, a Közös nyelvünk, a zene címmel futó koncertsorozaton a legdrágább jegy is olcsóbb, mint a fesztiválzárás utáni első nap előadása a Zeneakadémián, ráadásul a zárónap koncertje, amelyet kivételesen a MOM Kulturális Központban ad 22-én a Koreai Nemzeti Kórus, ingyenes lesz (internetes regisztrációt kérnek).

A klasszikus zene rajongói jól tudhatják, a K-popon kívül is van zenei élet Koreában: a magasan jegyzett lírai koloratúr, Cso Szumi (Sumi Jo) is a kelet-ázsiai félszigetről indulva hódította meg a világ nagy színpadait. Ő sajnos nem jön a fesztiválra, ám ha nem a fülünkre, hanem a sznob reflexeinkre hagyatkoznánk, két életrajzi adalék a keddi nyitókoncerthez: a lírai szoprán, Li Junah (Yunah Lee) a Julliard operaközpont alapító tagja, partnere, a fiatal tenor, Kvon Csehei (Jaeheui Kwon) a milánói Scalában énekel. Puccini és Lehár műveiből idéznek a Nagyteremben.

A fesztivál 16-án a Solti terembe költözik: ekkor Dong Hjeklim (Lim Dong Hyek) zongoraművész Szabó Ildikó csellistával, valamint Szujön Kim (Kim Suyoen) hegedűművésszel Schubert és a 20. századi koreai klasszikus, Jun Iszang (Isang Yun) művészetét kívánja a szívünkbe csempészni. Liszt, Schumann, Brahms: a 17-ei dalestnek már csak a programja is megdobogtatja a szívet. Mindez a kiváló mezzó, Meláth Andrea és Szunhe Im (Im Sunhae) szoprán előadásában. A koncert közreműködője, Andreas Ottensamer, a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze másnap Kelemen Barnabással és William Youn zongoraművésszel főként magyaros hangot fog megütni Liszttel, Bartókkal, Weinerrel és Dohnányival. A kórus 22-én viszont inkább koreai kompozíciókat mutat be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »