A jövő héten féláron vonatozhatunk az országban

A jövő héten féláron vonatozhatunk az országban

POZSONY. Jövõ héten 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak majd az állami tulajdonban levõ Szlovák Vasúttársaság külvárosi és regionális vonataival az emberek. A szállító ugyanis ekképp akarja támogatni az Európai Mobilitás Hetét. A kedvezmény szeptember 18-tól, hétfõtõl 22-ig, azaz péntekig vehetõ majd igénybe.

"Reméljük, hogy ez majd a vasúthoz vonzza az embereket" – szögezte le pozsonyi sajtótájékoztatóján Érsek Árpád, a Most-Híd vegyespárt közlekedési minisztere.

Patrik Horný, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) gazdasági részlegének igazgatója is úgy véli, hogy ez jó alkalom lesz arra, hogy újabb utasokat csaljanak be a vonatokba. "Számunkra a mobilitás hete jó esély arra, hogy megmutassuk: a vonatok kitûnõ lehetõséget jelentenek a munkába történõ utazásra és a turisztikára" – magyarázta Horný.

Az 50 százalékos kedvezmény valamennyi külvárosi és regionális vonatban, így a személyvonatokban és a regionális gyorsvonatokban egyszer használatos menetjegyre vonatkozik majd. Azokból a ZSSK naponta 1247 szerelvényt indít. A menetjegy átlagos ára alapján úgy becslik, hogy ez az akció majd hozzávetõleg 100.000 euróba kerül.

A vasúttársaság szerint jelenleg minden szlovákiai lakos évente átlagosan hatszor utazik vasúton. Például Svájcban, amely a vasúti forgalomból európai viszonylatban legnagyobb részesedéssel rendelkezik, évente lakosonként 19 útról beszélhetünk. Ellenben a legkisebb hányaddal Bulgária rendelkezik, ahol egy-egy lakos átlagosan évente kétszer vonatozik. "Minél fejlettebb az állam, ott annál gyakrabban használják ki a vonattal történõ közlekedést" – tette hozzá Horný.

Az Európai Mobilitás Hete már 2002 óta azzal a céllal zajlik, hogy az önkormányzatokat arra sarkallják, vezessenek be és támogassanak fenntartható városi mobilitást célzó intézkedéseket. A rendezvény egyúttal a fiatalok figyelmét arra is felhívja, hogy mozgásuk során különféle alternatív közlekedési lehetõségeket vegyenek igénybe. A kezdeményezésbe jelenleg a magánkézben levõ RegioJet vasúttársaság is bekapcsolódik, amely szeptember 16-án, szombaton ingyenesen szállítja majd az utasokat a Pozsony–Komárom vonalon.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »