A jobboldal esélyesebb a vasárnapi előrehozott választáson, Szlovéniában

Előrehozott parlamenti választást tartanak vasárnap Szlovéniában, az előrejelzések szerint jobboldali győzelem várható, ugyanakkor a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik, mint a jobboldal. Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált a kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A csaknem 1,7 millió választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről dönthet. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választják meg őket.

Hírdetés

A szavazóhelyiségek reggel héttől este hétig lesznek nyitva. Az 1631 jelöltre és 25 listára 3000 szavazókörben szavazhatnak a választópolgárok. A nap folyamán a választási iroda folyamatosan beszámol a részvételi arányról honlapján. Az exit pollt a 19 órai urnazárás után hozzák nyilvánosságra. Az előrejelzések szerint a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik, mint a jobboldal. Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »