A Jobbikot kirekesztették – így nem korrekt a bírák megválasztása

A Jobbikot kirekesztették – így nem korrekt a bírák megválasztása

A Jobbik gratulált a megválasztott alkotmánybírák kinevezéséhez, ugyanakkor a jobboldali ellenzéki párt ismét kritikával illette, és az Alkotmánybírósághoz méltatlannak nevezte a keddi szavazást megelőző eljárást.

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormánypártok még az olyan együttműködő pártot, mint amilyen a Jobbik is, “kirekesztetettek” az új alkotmánybírák megválasztása során. Ez az eljárás szerinte a méltatlan a taláros testülethez.

Ezzel magyarázta azt is, hogy a Jobbik  nem vett részt a Fidesz-KDNP-LMP paktumon alapuló szavazásban.

Staudt emlékeztetett, Kósa Lajos múlthét csütörtökön jelentette be, megvannak az új jelöltek, akikről az országgyűlés jelölő bizottság már másnap tárgyalt. Hétfőn már az Igazságügyi bizottság hallgatta meg Hörcherné Marosi Ildikót, a Kúria bíráját, Horváth Attila jogtörténészt, Schanda Balázst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetőjét és Szabó Marcelt, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettest. Személyükről kedden már szavazott is az Országgyűlés.

“Ez nem az az eljárás, amit korrektnek érzünk” – értékelte a helyzetet Staudt Gábor. Közölte azt is, hogy a jelöltek személyét korrektnek érzik, ugyanakkor véleménye szerint

“a jogász társadalomban lettek volna olyanok, akik a Jobbik értékeit inkább képviselni tudták volna”.

Az ismét 15 tagú Alkotmánybírósággal kapcsolatban kifejezte abbéli reményét, hogy a testület a későbbiekben “független és a törvényeknek alárendelt döntéseket” fog hozni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »