A Jobbik tisztelettel emlékezik az Ukrán Felkelő Hadsereg által a II. világháború idején meggyilkolt lengyelekre

A Jobbik tisztelettel emlékezik és fejet hajt azon lengyel emberek emléke előtt, akiket 73 évvel ezelőtt az úgynevezett volhíniai véres vasárnap során gyilkoltak le az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) tagjai a korábban Lengyelországhoz tartozó mai Nyugat-Ukrajna területén. Az UPA ezen a napon közel 100 lengyel települést támadott meg, kihasználva a lehetőséget, hogy lakóik a vasárnapi szentmisére igyekeztek. Az UPA lengyelek ellen elkövetett atrocitásai során körülbelül 100 ezer ember vesztette életét.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az esemény azonban nem csak az ukrán szélsőségesek brutális kegyetlenkedésével, de a lengyel–magyar barátság egy szép példájával is bevonult a történelembe: a lengyel Honi Hadsereg jelentései szerint a megszálló magyar katonák számos esetben álltak ki a lengyel falvak népe mellett, ha kellett, fegyverrel védve meg a lengyel embereket a soviniszta UPA támadásaitól.

A mészárlásokról és a magyar katonák bátor kiállásáról évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezért elkötelezett abban, hogy a volhíniai véres vasárnap eseményeit és a lengyel nemzet szenvedéseit a közvéleménnyel megismertesse. Annál is inkább fontosnak tartjuk ezt, mert a gyilkosságok és kegyetlenkedések ezreit elkövető Ukrán Felkelő Hadsereg tagjait a mai kijevi vezetés nemzeti hősként tiszteli, a soviniszták vörös-fekete zászlaja pedig egyre több helyen tűnik fel az országban, miközben az Ukrajnában élő lengyelek, magyarok, románok, oroszok és más nemzetiségek helyzete egyre kilátástalanabbá válik a terroristákat védő kormány regnálása alatt.

Mirkóczki Ádám, az Interparlamentáris Unió Lengyel–Magyar Baráti Tagozatának alelnöke


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »