A Jobbik szerint okafogyottá válhat a népszavazás, és megint Orbán lemondását követelik

A Jobbik szerint okafogyottá válhat a népszavazás, és megint Orbán lemondását követelik

Alább olvasható a közleményük.

Noha a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt nem ismeretlen az a fajta kettős beszéd, amelyet az Európai Unió hivatalosságai időnként gyakorolnak, és negatív tapasztalataink egyértelműen óvatosságra intenek, figyelemre méltónak tartjuk Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az EU állapotáról szóló éves beszédét.

Ismert, hogy Juncker szerda reggel az Európai Parlamentben elmondott beszédében pozitív jelzéseket adott annak tekintetében, hogy a migránskvóták csakis önkéntesek lehetnek, és azokat nem lehet a tagállamokra rákényszeríteni. Emellett arról is beszélt, hogy nem lehet „Európai Egyesült Államokat” építeni a nemzetek eljelentéktelenítésével. Jóllehet, bár Jean-Claude Juncker az utóbbi időben nem sok jelét adta hazánk iránti szeretetének, pozíciójához sehogy sem illő viselkedésével pedig gyakran megbotránkozást vált ki, úgy gondoljuk, hogy amennyiben a fenti mondatok, valamint a gazdasági és védelmi együttműködésre vonatkozó gondolatok mögött valód szándék áll, az Magyarország számára előnyös tárgyalási alap lehet.

A Jobbik reméli, hogy a Juncker-beszéddel elindult folyamatra a holnap megkezdődő pozsonyi EU-csúcs további garanciákat nyújt majd, annál is inkább, hiszen tavasszal még migránsonkénti 250 ezer eurós, azaz közel 78 millió forintos bírsággal fenyegetett meg Brüsszel minden kvótát elutasító tagállamot.

Mindezek dacára meggyőződésünk, hogy az Unió magas rangú vezetőjének szavait komolyan kell mérlegelni és fel kell vetni a Fidesz felelősségét abban, hogy nem kizárt, hogy október 2-án egy okafogyott népszavazásba hajtják az országot több milliárd forint közpénz elpazarlását követően. A Jobbik ezúton is emlékeztet rá, hogy javaslatunk szerint már tavasszal olcsó, gyors és megnyugató védelmet nyújthattunk volna Magyarországnak egy alkotmánymódosítással, szemben a Fidesz által szorgalmazott lassú népszavazási folyamattal, amelynek érvényessége is kétséges, tekintve, hogy több mint négymillió érvényes szavazat szükséges az eredményhez.

A Jobbik ezért felszólítja Orbán Viktort miniszterelnököt, hogy amennyiben az EU eláll a kötelező kvótáktól, miközben a kormány milliárdos hazárdjátékot játszik az ország jövőjével, akkor vállalja a politikai felelősséget, és október 2-a után nyújtsa be lemondását.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője

Frissítés: részben hasonlóan érvel a DK is:

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében bejelentette, hogy nem lesz kötelező betelepítési kvóta, és ezzel végleg elbukott a magyar kormány által erről a kérdésről kiírt október 2-ai „álnépszavazás” – közölte Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője csütörtökön.

„Bebizonyosodott az, amit mindig is mondtunk: ez az álnépszavazás nem a menekültügyről, hanem Orbán Viktor hatalmi ambícióiról, az Európai Unióból való kilépés előkészítéséről szól” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a képviselő.

„Mivel tegnap óta már bizonyítottan nem lehet tovább kvótákkal riogatni, a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az október 2-ai, mára már végleg értelmetlenné és okafogyottá vált álnépszavazását” – mondta Molnár, hozzátéve, hogy „nincs mi ellen harcolni, felesleges elkölteni hatmilliárd forintot és folytatni a gyűlöletkampányt”.

„Ha a népszavazást a kötelező kvótákról szóló uniós tervek hiányában is megtartják, az a magyar emberek immáron nyílt átverését jelenti” – hangsúlyozta strassburg-i sajtótájékoztatóján a DK-s politikus.

"Egyes elemzők"

Jean-Claude Juncker röviden a migrációs válság kezeléséről is beszélt az előző napi évértékelő beszédében.

„Meggyőződésem, hogy sokkal több szolidaritásra van szükségünk. De azt is tudom, hogy ezt önként kell nyújtani, szívből kell jönnie, erőltetni nem lehet” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke, amit egyes elemzők úgy értelmeztek, hogy Juncker kihátrál a kötelező kvótarendszerre vonatkozó tervek mögül.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »