A Jobbik szerint az egész magyar társadalom példát vehetne az otthonápolók küzdelméről

A Jobbik szerint az egész magyar társadalom példát vehetne az otthonápolók küzdelméről

Az otthonápolók azt szeretnék elérni, hogy 50 ezer forinttal emeljék meg az ápolási díjat, valamint hogy 2019. január 1-től az otthonápolást fogadják el, mint munkát, és a mindenkori minimálbérhez kössék az ápolási díjat.

Élő bejelentkezés a tüntetésről.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület levéllel fordult az összes parlamenti képviselőhöz, melyben három plusz egy kérdésre vártak választ.

 • Aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját otthon ápolja, gondozza akár a nap 24 órájában, munkát végez-e?
 • 29, 44, 52 ezer forintból meg lehet-e élni (élelmet venni, rezsit, gyógyszert, stb.) egy hónapban, akár két embernek?
 • Támogatja-e, hogy 50 000 forinttal emeljék az otthonápolók havi juttatását, hogy 79, 94, 102 ezer forintot kapjanak havonta, amiből lehet, hogy ketten kell megélniük?
 • Mi az, amit Ön személyesen tesz, vállal azért, hogy az otthonápolásban érintett embereknek javuljon az élethelyzete, hogy a fent említett emelés megvalósuljon?
 • A Jobbik 25 országgyűlési képviselőjének a nevében Stummer János válaszolt. Az ellenzéki párt szerint az otthonápolás munka, nem lehet megélni az ezért járó ápolási díjból, valamint támogatják az otthonápolók követeléseit.

  Stummer János a plusz egy kérdésre pedig így válaszolt:

  “A Jobbik 2010-es parlamentbe kerülése óta küzd az ápolási díj megemeléséért: az elmúlt években számos alkalommal szólaltunk fel az ügyben és adtunk be indítványokat a meggyőződésünk szerint tarthatatlan helyzet rendezése érdekében.

  Ebben a parlamenti ciklusban is többször szólaltunk már fel az országgyűlésben, követelve az ápolási díj megemelését. Ezen túlmenően a Jobbik képviselőcsoportja által a 2019-es költségvetéshez beadott módosító indítványok egyikeként helyet kapott az ápolási díjnak a mindenkori minimálbérhez való rögzítését célzó javaslatunk is. A kormánypártok politikusai persze ezt is lesöpörték az asztalról.

  De nem adjuk fel. Önök példát mutatnak nekünk küzdeni tudásból, mi pedig úgy ahogyan eddig, a továbbiakban is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy Magyarország végre tisztességes módon köszönje meg az Önök áldozatvállalását.Az otthonápolás munka, amiért nem alamizsna, hanem tisztességes juttatás jár!​”


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »