A Jobbik alelnökét ismét kitiltották Romániából

A Jobbik alelnökét ismét kitiltották Romániából

Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét ismét kitiltották Romániából, tájékoztatott közleményében a politikus, aki emlékeztetett arra is, hogy a korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és Strasbourgban beperelte a román államot. Mint írta, ezúttal sem hátrál, ismét ki fogja használni az összes rendelkezésére álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget.

„Március 8-án este Erdélybe szerettem volna utazni, hogy részt vehessek a Székely Szabadság Napján, ismét kiállva Székelyföld területi autonómiája mellett. A rendezvényt megelőző és követő napokban Kolozsvárott, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben tartottam volna sajtótájékoztatókat, lakossági fogadóórákat, valamint különböző találkozókra készültem. Közel félórás várakoztatás után az ártándi román határőr közölte: nem engedhet tovább, mert három évre kitiltottak az országból. Elmondásából az is kiderült, hogy az ellenem hozott döntés 2015. október 21. óta érvényes, tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltásomhoz hasonlóan ismét csak a határon tudtam meg, hogy nem léphetek Erdély földjére. Előzetesen ugyanis most sem tájékoztatott erről senki, mint ahogyan kitiltásom konkrét okáról sem” – írta közleményében Szávay, aki kitért arra is, hogy az érdemi indoklás nélküli, „önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak” tartja, azt pedig egyenesen elfogadhatatlannak, hogy „az Európai Unión belül mindenfajta értesítés, hivatalos döntés, vád vagy gyanú megfogalmazása nélkül” korlátozzák szabad mozgásában.

A Jobbik alelnöke kifejtette, korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és Strasbourgban beperelte a román államot. Mint írta, ezúttal sem hátrál, ismét ki fogja használni az összes rendelkezésére álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget. „Nemcsak mint országgyűlési képviselő, hanem mint magyar állampolgár is elvárom a magyar diplomáciától, hogy tiltakozzon és követeljen magyarázatot az elmúlt hónapokban egyébként is magyarellenes provokációk sorát végrehajtó román hatóságoktól” – szögezte le Szávay, hozzátéve, a Jobbik továbbra is a leghatározottabban kiáll a külhoni magyar közösségeket sújtó jogtalanság, diszkrimináció, megfélemlítés és elnyomás minden megnyilvánulásaival szemben, és kötelességének érzi az elszakított magyar nemzeti közösségek önrendelkezési törekvései, így Székelyföld autonómiájának támogatását.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »