A jobb- és baloldali politikai irányzatok egyformán pártolják a férfiellenes diszkriminációt?

A jobb- és baloldali politikai irányzatok egyformán pártolják a férfiellenes diszkriminációt?

A La Repubblica cikke szerint “ha az a logika, hogy minél több gyereket vállal és minél több juttatásban részesül egy nő, akkor a női emancipáció egész útja összeomlik”. Azt állítják, hogy “jobb óvakodni azoktól, akik a család értékei mögé olyan társadalmi modellt rejtenek, amely ismét a nőket bünteti”. – Olvashatjuk tőlük a Mandiner.hu szemlecikke nyomán.

Ezekből a mondatokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a férfiak diszkriminációját illetően az ideológiai törésvonalakon túlmutató konszenzus van – legalábbis a jobboldali magyar kormányzat és az olasz baloldal vezető lapja között.

Hírdetés

A hazai jobboldal családpolitikájának és az olasz baloldali La Repubblica ezzel kapcsolatos kritikájának közös pontja az apák-férfiak diszkriminációjának normalizálása.

A kormányzat a családpolitikán keresztül úgy diszkriminálja az apákat, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Megteheti mindezt azért is, mert a legmeghatározóbb kritikusai is így tekintenek erre. Itt a La Repubblica által megfogalmazott kritika ahelyett, hogy azért bírálná a családpolitikai juttatásokat, mert azok diszkriminálják a férfiakat, csak amiatt aggódik, hogy a nők számára hátrányos az, ha a juttatások hatására több gyerek születik. Ami közvetve (a nők jelentősebb szerepvállalásánál fogva) igaz, de az nem önmagában a több gyerek születéséből és az ahhoz köthető juttatásokból adódik, hanem azok nemileg diszkriminatív jellegéből, az apák társadalmi szintű diszkriminációjából és alárendelt helyzetéből, amit ők még véletlenül sem kritizálnak.

Ha egyenlően kezelnék az apákat és azt támogatnák, hogy a gyermeknevelésben egyenlő szerepet kapjanak, akkor ez nem lenne kérdés. De, mint itt is látható ez fel sem merül.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »