„A jó Gus atya” lehet egyszer majd az első afroamerikai szent

„A jó Gus atya” lehet egyszer majd az első afroamerikai szent

Augustus Tolton volt az első fekete bőrű egyházmegyés pap az Amerikai Egyesült Államokban; június 11-én a pápa jóváhagyta hősies erényeinek elismerését.

1854. április 1-jén született Missouri államban rabszolgaként, egy Brush Creekhez közeli ültetvényen. Kilencéves volt, amikor édesapja beállt az unionista hadseregbe az amerikai polgárháború idején, édesanyja pedig a három gyerekével átszökött Illinois állam területére: átevezett a Mississippi folyón. „John, kisfiam, szabad vagy. Sose felejtsd el az Úr jóságát!” – mondta fiának a túlparton.

Augustus Tolton Quincyben nőtt fel, ahol gyakran ministrált; papi pályára szeretett volna lépni, erre bátorították a ferencesek, akikhez iskolába járt. Azonban származása miatt minden amerikai szeminárium elutasította a jelentkezését. Végül a római Urbanianára (Pontificia Universitas Urbaniana) iratkozott be; 1886. április 24-én, 31 évesen szentelték pappá a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikában.

Bár azt remélte, hogy afrikai misszióba küldik, Toltonnak vissza kellett térnie Quincybe, majd három ott töltött év után Chicagóba került, ahol a város és a környék afroamerikai közösségeinek lelkipásztoraként szolgált 1889-től haláláig. Ő alapította az első fekete egyházközséget Chicagóban, és az erős rasszizmus és diszkrimináció ellenére a város egyik legnépszerűbb lelkipásztorává vált, a fehér és a fekete hívek körében egyaránt.

Híres volt zenei tehetségéről, harmonikán játszott és szépen énekelt. „Good Father Gus” („a jó Gus atya”) híre ékesszóló szentbeszédei miatt is gyorsan terjedt; a korabeli lapok is megemlítik, milyen gördülékenyen és élvezetes stílusban beszélt.

Hírdetés

1897. július 8-án, 43 esztendős korában halt meg; hőgutát kapott a hírhedt chicagói hőhullám idején.

Boldoggáavatási eljárása 2010-ben kezdődött, az iratokat 2014-ben terjesztették a Szentek Ügyeinek Kongregációja elé. Ferenc pápa 2019. június 11-én hagyta jóvá a hősies erényeit elismerő dekrétum közzétételét; ha ügye eljut a szenttéavatásig, ő lesz az első afroamerikai szent.

Forrás: Vatican News; Archdiocese of Chicago

Fotó: Wikimedia

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »