A Jézuskánál is lehet reklamálni

A Jézuskánál is lehet reklamálni

A karácsony a nyugalom, a szeretet és a béke ünnepe, az ezt megelőző időszakot viszont a stressz jellemzi, mindenki ajándékokat hajszol. De mi van, ha a meglepetés nem tetszik vagy nem megfelelő? Az ajándéknak nem kell feltétlenül a szekrény alján vagy a kukában végeznie, azt is lehet reklamálni.

Karácsonykor igyekszünk megajándékozni a szeretteinket. A jó szándék vezérel bennünket, a legjobb tudásunk szerint választjuk ki a meglepetéseket, ennek ellenére nem biztos, hogy igyekezetünket majd siker koronázza, és arra sincs garancia, hogy a megajándékozott örülni fog a csomagnak. Előfordulhat, hogy nem találjuk el a méretet, túl kicsi vagy túl nagy a pulóver, esetleg más az ízlésünk, vagy vásárláskor annyira elragadtatjuk magunkat, hogy megfeledkezünk arról, hogy kinek vesszük az ajándékot, s olyasmit választunk, ami nekünk ugyan tetszik, de a megajándékozottnak nem. Az is előfordulhat, hogy gyermekünk a megálmodott Barbie babát vagy legókészletet végül mindkét nagymamától megkapja.

Felmerül a kérdés: karácsony után mihez kezdjünk a kevésbé tökéletes ajándékokkal? Az egyik lehetőség, hogy becseréljük. Tény, hogy Szlovákiában jelenleg törvény nem írja elő, hogy csak azért, mert a karácsonyi ajándék nem tetszik, nem jó a méret, ugyanazt a könyvet kétszer kapta meg, köteles becserélni az árut, és az árát visszaadni. Akkor sem, ha a csomagolás sértetlen, s felmutatjuk a számlát is. Az ajándék megvásárlásakor az eladó és a vevő üzleti szerződést köt, s nincs más választásunk, ezt tiszteletben kell tartani. Sok bolt azonban a vevők megtartása érdekében hajlandó becserélni a nem használt árut, a legtöbbször azonban az árát nem adják vissza.

Hírdetés

Az is jó megoldás, ha az eladóval előre megegyezünk abban, hogy ha nem tetszik az ajándék vagy nem jó a méret, az ünnepek után becseréli vagy visszaveszi az árut. A nagyobb bevásárlóközpontokban nem szokott gondot okozni az ajándékok utólagos becserélése, de napjainkban a kisebb kereskedőkkel is meg lehet egyezni. Fontos előre tájékozódni. Kérdezzük meg, hogy ha majd nem áll jól a pulóver, az ünnepek után választhat-e magának másikat? Előre tisztázni kell, hogy az árut csak akkor veszik-e vissza, ha az eredeti csomagolásban van. Aki karácsonykor elutazik, azt is megkérdezheti, hogy a terméket elég-e január első hetében visszahozni?

Ha az eladó azt mondja, hogy az ajándékokat utólag elvből nem cserélik be, tanácsos másik üzletbe menni, vagy válasszunk olyan ajándékot, melyről meg vagyunk győződve, hogy nem lesz vele probléma.

Más a helyzet, ha mi kapunk nem megfelelő ajándékot – rendszerint nem tudjuk befolyásolni, az ajándékozó hol vásároljon, és az ünnepek előtti vásárlási láz hevében sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy az általuk választott meglepetés esetleg nem fog tetszeni. Próbálkozni mindenképpen lehet, mert napjainkban már a legtöbb kereskedő a marketing részeként lehetővé szokta tenni a cserét. Számos üzletlánc nemcsak az ünnepek kapcsán, hanem egész évben megengedi, hogy a náluk vásárolt terméket indoklás nélkül 10–15 napon belül visszavihetjük, s vagy visszaadják a pénzt, vagy választhatunk helyette mást. Van olyan üzlet is, ahol ezt a vásárlástól számított 30 napon belül lehet megtenni, karácsony kapcsán pedig ezt egyesek kitolják 60 napra. De figyelem! Ez a határidő nem attól a pillanattól kezdődik, amikor kicsomagoljuk az ajándékot, hanem amikor beszerezzük az üzletben. Az eladónak bizonyítanunk kell, hogy mikor vettük, illetve mikor vették nekünk az adott terméket, vagyis kell a számla. A klasszikus üzletekben pénzt nem szoktak visszaadni, inkább csak cserére számíthatunk, ám mivel ez kizárólag a kereskedő jóakaratától függ, fel kell készülni az elutasításra is. A terméknek jó állapotban kell lennie, azaz nem lehet használt, de ki lehet próbálni, ki lehet csomagolva, viszont az eredeti cédulának kell rajta lógnia. Néhány kereskedő megköveteli az eredeti dobozt is, ugyanakkor egyetlen törvény sem kötelezi a vásárlót az eredeti csomagolás megőrzésére.

Más dolog a reklamáció. Ezt akkor tehetjük meg, ha a megvásárolt termék – ami például akár a fa alá is kerülhet karácsonyi ajándékként – hibás, nem működik, vagy utólag valamilyen más hibát veszünk észre rajta, ilyen esetben az eladó köteles visszaadni a pénzt. A reklamálás feltételeit a hatályos törvények részletesen szabályozzák. Ha például nem működik a számítógép képernyője, leválik a cipő sarka, a játékbabának csak egy szeme van stb., nyugodtan reklamálhatunk. (sza)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »