A jelenlét gyakorlása

Sokkal könnyebb mondani, mint kivitelezni ezt az egyszerűnek tűnő technikát, amely kétségtelenül elkerülhetetlen minden spirituális beavatásra váró vagy vágyó ember esetében. De akik ilyen dolgokban nem kívánnak részt venni, hanem csupán a tudatukat kívánják fejleszteni, azoknál is megkerülhetetlen lesz előbb vagy utóbb a jelenlét gyakorlása.

 

Akármelyik hiteles lelki tanítást is vesszük alapul, ugyanabba az irányba mutatnak: sokkal kevesebbet kellene foglalkoznunk a múltunkkal és a jövőnkkel. Miért? Mert azoknak akár egy jelentős része olyan félelmeket gerjeszthet, és oly módon manipulálhat, hogy miattuk hosszú időre teljesen elveszíthetjük a kapcsolatunkat a jelenünkkel. Mindegy, hogy sebeinket nyalogatjuk vagy a jövő terveiben veszünk el, ha túlzásokba esünk, az élet elsuhan mellettünk és később már nem térnek vissza az elszalasztott pillanatok.

 

 

Lássuk be végre, hogy abból nem lehet megélni, hogy egyszer valami szép volt vagy egyszer valami szép lehet.

Azzal kezdhetnénk, hogy megfigyeljük önmagunkat. Minden különösebb minősítés nélkül, lazán és kíváncsian. Napjában többször is.

Mit figyeljünk? Először figyeljük, hogy az elménkben lévő tudatosság – a fejünkben egy hang – mennyiszer szólal meg és szórakoztat minket.

Igyekezzünk csak kívülállók maradni és ne vágjunk a saját szavunkba.

Meglepődhetünk azon, hogy mennyiszer és mennyi mindent fecsegünk össze-vissza magunkban.

 

Ez egy egyszerű gondolati ellenőrzés. Nem olyan, mint amikor egy őrmester hibát keres a beosztottja munkájában, hanem egyszerűen egy megfigyelés. Ez leginkább arra szolgálhat, hogy kiismerjük saját magunkat és tudatosítsuk, hogy merre kalandozik el a figyelmünk.

 

Esetleg beiktathatunk egy olyan módszer, ami rendszeresen ismétlődik az életünkben és arra figyelmeztethet bennünket, hogy térjünk vissza a jelenbe vagy ellenőrizzük, hogy a jelen pillanatban tartózkodunk-e. Ezt az olvasó fantáziájára bízom. Mivel annyira a szokásaink rabjai vagyunk, bizonyára nem lesz nehéz találni egy apró gesztust vagy ingerforrást, ami újra meg újra visszatéríti a figyelmünket a jelenre. Honnan? A múlt vagy a jövő valamelyik részéről.

 

A következő lépés lehet például az, hogy megfigyeljük a gondolataink töltöttségét: pozitívak vagy negatívak, építenek vagy rombolnak minket stb.

Hírdetés

Nem ítélkezni vagy kritizálni kell, hanem figyelni arra, mi éppen felszínre kíván bukkanni.

Ne fojtsunk el semmit, csak határozzuk meg, hogy az egészségünket szolgálja-e vagy sem, javítja-e egy-egy gondolat a közérzetünk vagy sem.

 

Lehet, hogy ezzel a két kis lépéssel olyan oldalról is megismerhetjük magunkat, amelyről korábban még nem sikerült.

A módszer itt nem ér véget ellentétben ezzel a kis eszmefuttatással, de ez a két is technika is hosszú időre ad elegendő feladatot az elme számára.

Miután pár hét vagy hónap vagy év alatt sikerül ezt szinte minden pillanatunkkal és gondolatunkkal megtenni, az életünk átalakul.

Természetesen fogok még hasonló tanácsokat adni azoknak, akik még alaposabban szeretnének önmagukba tekinteni, de ez a két lépés mindenkinek a javát fogja szolgálni, úgyhogy gyakorlásra fel!

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post A jelenlét gyakorlása appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »