A jazz úttörői az A38 fedélzetén

A jazz úttörői az A38 fedélzetén

Erik Truffaz, Steven Bernstein és James Chance: mindhárman rézfúvósok, mégis jól reprezentálják a műfajon belüli sokszínűséget.

Akár egy újabb jazzfesztivált is szervezhettek volna a következő napok legendás fellépőinek koncertjei köré az A38 hajó szervezői, hiszen két egymást követő napon olyan neves trombitások lépnek színpadra kvartettjeik élén, mint Erik Truffaz és a Sex Mob-főnök, Steven Bernstein. De a lendület a hétköznapokra is kitart: szerdán a jazzpunk atyja, James Chance teszi tiszteletét a fedélzeten Les Contorsion nevű formációjával. A fő csapások előtt Sophie Hunger, a Syrius Legacy, a Tudósok és a PaprikaPaprika olajozza be a közönség hallójáratait.

Szólóban vagy formációival a svájci trombitás, Erik Truffaz jó néhányszor megfordult már hazánkban, tavaly a Szigeten játszott, és az A38 színpadán is többször fellépett. Annak idején a jazzvilág egyik legnagyobb kiadójához, a Blue Note-hoz szerződve Truffaz a laza bluesalapokra, finom balladákra épülő jellegzetes trombitafutamaival alapozta meg hírnevét, de később az új, divatos zenei stílusokba olvasztotta hangzásvilágát. Egyedi játéka azonban továbbra is azonnal felismerhető, annak ellenére, hogy a Miles Davisét idéző zenei világát alaposan átalakították az elektronikus-popos hatások: a nu jazz emblematikus alakjaként lazán felhasználja a drum and bass, a hiphop és a keleti zenék elemeit. Ezúttal átalakult kvartettjével érkezik, és frissen megjelent, Doni Doni című albumát mutatja be a magyar közönségnek szombat este 8-kor.

Előtte a fesztiválok ünnepelt sztárja, a szintén svájci születésű Sophie Hunger lép fel a hajón. A kacskaringós pályájú jazzénekesnő mára letisztult zenéjében keveredik a klasszikus vokális jazz, a blues, a folk, némi art-poppal és -rockkal, balladákkal körítve.

Másnap este 7-kor az idén húszéves Sex Mob, Steven Bernstein kultikus New York-i klubzenekarával ad koncertet a hajón, ahol az extravagáns trombitás-szopránharsonás szintén megfordult már évekkel ezelőtt. Kvartettje – benne Tony Scherr és Kenny Wollesen zseniális ritmusszekciójával – eleinte Bernstein szerzeményeit játszotta, majd alaposan kibővült a feldolgozások repertoárja: John Barry Bond-zenéitől Nino Rotáig, Duke Ellingtontól James Brownig, a Stonestól Prince-ig rengeteg szerzőtől játszanak számokat. Sokan állítják, a Sex Mob húsz év után is New York legdinamikusabb jazz-zenekara. Előttük a kiváló fiatal magyar jazzistákból verbuválódott Syrius Legacy lép fel, amely mai modern jazzfelfogásban interpretálja a Syrius legendás albuma, a Devil’s Masquerade anyagát.

Szerdán este fél 8-kor drMáriás dadaista underground zenekara, a Tudósok, majd Rupaszov Tamás power folk formációja, a folk és a punk energiáját hegedű-basszusgitár-cajun felállásban ötvöző PaprikaPaprika fellépése vezeti fel a fő attrakciót. Hiábavaló is volna tagadni a zenei rokonságot a szaxofonos James Chance-szal, aki utánuk Les Contorsion nevű, francia zenészekből álló formációjával áll színpadra. A jazzpunk atyja és legjelesebb képviselője feltehetően mára lehiggadt annyira, hogy közönsége sorai közé ugorva nem kezdeményez verekedést, mint az fiatal korában oly sokszor előfordult.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »