„A játékosokat nem pénz, az érzelmek viszik Felcsútra”

A DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként, Muszbek Mihály beszélt a 48 csapatos vb-ről és a magyar labdarúgás gazdasági szerkezetéről is.

Mint a sportközgazdász elmondta, az MLSZ célja azzal, hogy tizenkettő csapatra csökkentette az első osztály létszámát, jó volt, hiszen így a korábbi 500 helyett a 300 legjobb játékos akar ebbe az elit körbe bekerülni. Legalábbis ennek így kellett volna lenni. Ehelyett új gazdasági centrumok jöttek létre, amelyek újraírták a szabályokat.

Szerinte alapvetően úgy kéne működnie a rendszernek, hogy a gazdasági erőforrások az eredmények alapján érkeznek. Azonban például a tao megjelenésével felborultak a viszonyok. Így egészségtelen tendencia az az átigazolási folyamat, ami Felcsúton zajlik – nevezetesen, hogy az első osztályból nagy összegekért csábítják el a játékosokat.

„Ha gúnyolódni szeretnék, akkor azt mondanám, hogy érzelmi szálak motiválják ezeket a játékosokat, s nem a pénz”

Muszbek úgy véli, ha egy fociklub tulajdonosa tőkét emel és ezáltal játékost vesz, az rendben van.

„De az a fajta állami bábáskodás, ami infrastruktúrafejlesztés vagy utánpótlás-nevelés mezében van öltöztetve, közben csak a kijelölt célra fordítható, azaz pántlikázott pénzből vesz játékosokat, az felborítja az egyensúlyt.”

Hozzátette, szigorúbb és jól ellenőrzött rendszer kell. Hiszen jelen esetben a néző nélküli csapatnak jobb a lehetősége, mint annak a klubnak, aki játékost nevel, s azt értékesíti.

Muszbek kitért a 48 csapatos vébére is, amivel kapcsolatban úgy látja, gazdasági döntés született. Ezáltal a sportszakma háttérbe szorult, ám egyben új piacok is nyíltak. Kiemelte, üzletszerű szórakoztatás szempontjából egy Kína–Katar mérkőzés korántsem olyan érdekes, mint egy német–brazil találkozó.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »